Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Airbusok Indiának

2011. január 15., szombat, Gazdaság

Az Airbus nyerte a kereskedelmi légi közlekedés történetének eddigi legnagyobb megrendelését. Az indiai fapados légitársaság, az IndiGo listaáron 15 milliárd dollár értékben rendelt a francia gyártótól gépeket, a legtöbbet a megújított A320-asból. Az előzetes megállapodás szerint 180 repülőgépet rendel, ebből 150-et tesz ki a modernizált A320-as modell — írja a BusinessWeek az Airbus közleményére hivatkozva.

Az Airbusnak kulcsfontosságúak az A320-as, egyfolyosós sugárhajtású modelljének eladási adatai, mivel ezek hozzák a legtöbb bevételt. A cég ráadásul ígéretet tett arra, hogy új motorokat szállít 2016-tól ezekbe a gépekbe. Ezzel lépéskényszerbe hozza a chicagói székhelyű Boeinget. Richard Aboulafia, a virginiai központú Teal Group egyik vezetője úgy véli, ezután a Boeingnek nagyobb nyomással kell szembenéznie a 737-es jövőjét illető döntések során. Szerinte a jelenlegi 737-es modell legfeljebb egy évig tartható fenn. Az Airbus által kínált motorcserés opció után a Boeingnek is üzemanyag-takarékosabb motorra kell koncentrálnia.
Az új gépek hozzájárulnak majd ahhoz, hogy az IndiGo felfuttassa tevékenységét a világ második legnépesebb országában. A légi szállítás iránti kereslet egyre nő — jelentette ki a cég elnöke, hozzátéve, hogy egyre nő a szakadék a kapacitás és a kereslet között.
A indiai miniszterelnök, Manmohan Singh tavaly úgy nyilatkozott, hogy számítások szerint 2010-ben a belföldi járatok mintegy 180 millió utast szállítanak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1128
szavazógép
2011-01-15: Gazdaság - :

Pompeji, az omladozó turistalátványosság

Hiába dőlnek össze falai, Pompeji régészeti ásatásait egyre több turista keresi fel — derült ki egy nemrég közzétett felmérésből. Talán az olasz és a külföldi látogatók is attól tartanak, ha nem sietnek, az ókori városnak már csak a romjait láthatják majd. Tíz százalékkal többen mentek Pompejibe 2010-ben, mint előző évben: ez több mint 2,7 millió turistát jelent a helyi műemlékvédelmi hivatal adatai szerint.
2011-01-15: Múltidéző - Kádár Gyula:

A székely társadalom (Miért fontos a székelység lélekszámának ismerete)

A székely zászló
E sorok írója úgy véli, hogy a korábbi kutatás nem végzett alapos összehasonlító népességrekonstrukciós vizsgálatot, épp ezért e tanulmány úttörő jellegű minden erényével és hibájával együtt. Termé­szetesen, a kutatást nem tarthatjuk lezártnak.