Év elején a falugazdákRendezik a földügyeket Mikóújfaluban

2011. január 19., szerda, Faluvilág

A földügyek megoldását tűzte zászlajára Nyáguly Vilmos, Mikóújfalu polgármestere, minekutána rendeződni látszik a határvita Málnás községgel.

Az 1968-ban mesterségesen teremtett Málnás község 2004-ben háromfelé vált, akkor Sepsibükszádnak jutott két kőbánya, ám a történelmi Málnás község és Mikóújfalu nem tudott békés úton megegyezni. Előbbinek a maradék négy kellett volna, utóbbi kettőhöz ragaszkodott. Így perre mentek a szomszédok, s Nyáguly Vilmos azóta sem áll szóba kollégájával, Kasléder Józseffel. A határ kérdésében a brassói táblabíróság végleges és visszavonhatatlan döntést hozott Mikóújfalu javára, ám a határozatot nem sikerült érvényesíteni. A tavaly év végi számvevőszéki ellenőrzés számon kérte a vitatott térségre szóló, elmúlt két évi területadót és a két bánya — Lafarge (somerbánya) és Carpat Agregate (kövespataki) — utáni adót. A számvevőszék feladatul szabta, hogy a 2009-re és 2010-re Málnásra befizetett összeget szerezzék meg. Mikóújfalu bírósági végrehajtóhoz fordul, egyrészt a pénzért, de főleg a határ véglegesítéséért. Utóbbi azért sürgős, hogy tudják rendezni a földügyeket. A polgármester elmondta, szinte mindenkinek van területe a vitatott Harcsában meg másutt is. Nem lehetett részleges birtoklevelet kibocsátani a biztos területről. Egy tulajdonosnak egy birtoklevelet adnak, azon feltüntetik az összes parcelláját. Idén ez az elsődleges feladat.
Másik idei terv a kultúrotthon teljes felújítása: beépítik a tetőteret, vendégszobákat alakítanak ki, az alapot megerősítik, a pincéből zenetermet képeznek ki a fúvósoknak. Tavaly hat lakrészes tömbházat építettek a Csere utcában az állami lakásügynökség révén, önerőből feljavították a községházát, 2009-ben tornatermet avattak.
A polgármester reményei szerint a csatornahálózatot május 1-jéig üzembe helyezik. A vezetékek 95 százalékát már lefektették, az építkezés egyharmada van még hátra.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 435
szavazógép
2011-01-19: Faluvilág - Iochom István:

Összefogtak a fenyőerdő védelmében (Szárazpatak) — A Kis fenyő egy része egyelőre megmenekült

2007 óta harmadik alkalommal borzolja a kedélyeket, mindennapos beszédtéma a falu feletti kis fenyőerdő, melynek egy részét a közbirtokosság ki akarja vágni, de a lakosság Bodó Imre ny. főesperessel, a falu római katolikus plébánosával és Márton Erzsébet ny. óvónővel az élen egy emberként védi. Hallani sem akarnak arról, hogy letarolják a falu egyik látványosságát és büszkeségét, melynek legfontosabb szerepét a földcsuszamlás meggátolásában és az ózondús levegőben látják. Ha valahol felzúg egy láncfűrész, vagy traktor indul a hegy felé, a Zsákhegy alattiak azonnal az erdőre pillantanak, hiszen tudják: ismét veszély leselkedik a fenyőkre.
2011-01-19: Pénz, piac, vállalkozás - Incze Ibolya:

Az alap piaci bevezetésére készülnek (Részvényre váltott kárpótlás)

Január 25-re jelentették be a régi rendszer kárpótoltjai jegyeinek értékesítése végett 2005 decemberében létrehozott Proprietatea Alap bevezetését a Bukaresti Értéktőzsdére. A több éve várt eseményt nagy érdeklődés előzi meg, hiszen a tömegprivatizáció során létrehozott befektetési társaságok (SIF-ek) mellett ez lesz az egyik legnagyobb kibocsátó, mely részvényei adásvételétől várják a bukaresti értékpapírpiac megélénkülését is.