Megnyílt a frankfurti könyvvásár

2007. október 10., szerda, Világfigyelő

Kereken 110 ország 7300 kiállítója vesz részt az idei frankfurti könyvvásáron, amely tegnap délelőtt nyitotta meg kapuit a Majna-parti városban. A világ legrangosabb irodalmi seregszemléje immár az 59. a hagyományos frankfurti könyvvásárok történetében. A rendkívüli érdeklődést jelzi, hogy Németország és a világ egyik legnagyobb kulturális ünnepén a részvétel minden korábbi rekordot fölülmúl. A bemutatásra kerülő hazai és külföldi könyvek, illetve sajtókiadványok száma becslések szerint megközelíti a 400 000-et.

A vásárra időzített, újonnan megjelenő könyvek száma 100 000 körül mozog. Noha a vásár az első napokban csak a könyves szakma számára tart nyitva, a rendezők a valóban nyitott hétvégén ― szombaton és vasárnap ― több mint 300 000 látogatóval számolnak. A világ legnagyobb könyvvására nemcsak a több mint száz ország irodalmi bemutatkozására ― továbbá üzletkötésekre ― ad lehetőséget, hanem mintegy ezer nemzetközi tekintélyű író és költő találkozójára és kulturális eszmecseréjére is. Frankfurtban megjelenik a német irodalmi élet színe-java Günter Grasstól Martin Walserig, a külföldiek között pedig mindenekelőtt Umberto Eco, akinek új könyve, A csúfság története épp a napokban jelent meg. A külföldi vendégek között van a világhírű izraeli író, Meir Shalev, akinek Orosz románc című regénye Magyarországon is megjelent, vagy az angol Fay Weldon, az első reklámregény szerzője. Találkozhat a szakma volt és jelenleg is aktív politikusokkal ― köztük Joschka Fischer egykori német külügyminiszterrel és Klaus Wowereittel, Berlin kormányzó polgármesterével ―, akik a közelmúltban ,,rándultak át" az irodalom területére.

Az idei díszvendég, Katalónia, több mint 150 szerzővel képviselteti magát, igyekezve bemutatni a több mint nyolcszáz éves katalán irodalmat, amelynek ,,megalapítója" a katalán Goethének tartott Ramon Llull volt. A választás azt jelzi, hogy a rendezők az irodalom mellett ezúttal a nemzetiségi kérdést, illetve annak kulturális vetületét kívánták előtérbe helyezni. Ugyanakkor a szándék magában foglalja a kis nyelvek kultúrájának segítését célzó törekvést is.

Magyarország számára ezúttal is különös súlya van a frankfurti könyvvásáron való részvételnek, hisz az elmúlt évtized magyar irodalmának európai és világsikere a Majna-parti városból indult ki. A fő kiállító ― akárcsak az elmúlt években ― idén is a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE), amely ― a hagyományoknak megfelelően — átfogó képet nyújt a magyar és a határon túli magyar irodalmi termésről, beleértve a szépirodalmat, a gyermekirodalmat, az ismeretterjesztést, valamint a tudományos és a hobbiirodalmat egyaránt. Az MKKE egyébként mintegy 350―400 könyvet mutat be a 120 négyzetméteres magyar standnál, több magyar kiadó pedig ― hasonló számú könyvvel ― önállóan mutatkozik be köteteivel a vásáron.

Az idei könyvvásár egyik súlypontja a digitalizálás, ami online könyvtárak létrehozását teszi lehetővé, s az elkövetkező években még inkább forradalmi változásokat hozhat a könyvelőállításban.

A vásár egyben lehetőséget nyújt a könyvszakma több rangos kitüntetésének átadására is.

Pietsch Lajos

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1962
szavazógép
2007-10-10: Közélet - Fekete Réka:

A háromszéki zsidókra emlékeztek

Fel kell emelnünk szavunkat bármilyen diszkrimináció ellen, hogy soha többé meg ne ismétlődhessenek olyan borzalmak, mint amit a zsidó deportáltaknak kellett elszenvedniük, köztük a háromszéki elhurcoltaknak is — hangsúlyozta Sztakics Éva tegnap a Holokauszt világnapja alkalmából tartott sepsiszentgyörgyi megemlékezésen.
2007-10-10: Világfigyelő - x:

Fizikai Nobel-díj, 2007

A francia Albert Fert (balról) és a német Peter Grünberg kapta megosztva az idei fizikai Nobel-díjat — jelentette be tegnap, helyi idő szerint kevéssel dél előtt Stockholmban a Karolinska Intézet illetékes bizottsága. A kutatók egy fizikai jelenség, az úgynevezett óriás mágneses ellenállás egymástól független felfedezéséért részesültek a legnagyobb tudományos elismerésben. A felfedezés legfontosabb gyakorlati alkalmazása a merevlemezek adatait olvasó fejek kifejlesztése.