Beszélgetés Kasléder Józseffel, Málnás község polgármesterévelFeléled újra Málnásfürdő?

2011. február 4., péntek, Faluvilág

Nem az egykori fürdő feltámasztása azonnali gondja az önkormányzatnak, hanem inkább az életfeltételek javítása a három településből késéssel verbuvált községben, ám mégis aggodalomra ad okot, hogy húsz esztendeje romokban hever az Olt völgye, Sepsi-vidék történelmi múltú gyógyfürdője, és semmi előrelépés, csak próbálkozás történt az ősi jogon Málnás községhez kapcsolódó fürdő tulajdonjogának rendezésében. Az is meggondolkoztató, hogy évek óta húzódik — nemcsak Málnás és Mikóújfalu esetében — egy-egy szomszédos község közötti határvonal igazságos meghúzása és véglegesítése.
Kasléder József polgármester: Községhatárunk kérdése ren­deződni látszik, de nem dőlt el véglegesen Mikóújfalu javára, mert a per a sepsiszentgyörgyi törvényszéken még mindig folyamatban. A múlt héten járt itt a kinevezett igazságügyi szakértő, azt elemezte, a Mikó­újfalu által megjelölt határvonal azonos-e a történelmi köz­ségi határvonallal.

— Folyamatban a községközpont és Málnásfürdő közművesítése, van és lesz jó minőségű ivóvize, csatornahálózata a két településnek, de kié Málnás­fürdő, az a természetes gyógytényezőkben gazdag hely, amely előbb málnási magánszemélyeké volt, később a közbirtokosságé, majd a Siculia Rt. tulajdona? Visszásnak tűnik, hogy a fürdő és forrásokban, gázokban gazdag területe, amit annak idején államosítottak, nem a közösség, hanem Ioan Neculaie brassói magánszemély tulajdonába került, aki azt kínálja is eladásra a leendő vevőknek.

— Nekem személy szerint a fürdő életre keltése, mondhatnám, életcélom is. Ezért rendeltem meg az Aquapark tervezetét. Sajnos, a telep déli részét nem sikerült visszaszerezni. Akkora összegbe kerül, amit az önkormányzat nem tud kifizetni, de az a véleményem, hogy Málnásfürdő megmentése legalább ennyire érdeke a megyei önkormányzatnak is, melynek segítségére várok. A fürdő régi területét csak abban az esetben lehetne majd fejleszteni, ha a mi tulajdonunkba kerülne.
— Felépült viszont A borvíz útja programban egy kisebb keze­lőközpont. Hozzájárul Málnás­für­dő második ­újraszületéséhez?
— Persze, csak az baj, hogy a sebtében elkészített tanulmány éppen a legfontosabb kérdést nem oldotta meg, nevesen azt, hogy milyen gyógyvízzel fog működni a fürdő. Most keresett fel a temesvári kivitelező, és tőlünk várja a választ, holott ez egy szakmai szinten elkészített tanulmány tárgya kellett volna legyen. Ivó- és fürdőkúrás gyógykezelést nem lehet akármilyen összegyűjtött vízzel végezni. Én mégis remélem, hogy a fürdő sorsa megoldódik. A megyei tanács segített a tavaly, és kifizette A borvíz útja programhoz kapcsolódó önrészünket. Folyatjuk a csatornázás befejezését, aszfaltoztunk, rendezzük a Gyár utcát, és ebben az évben járhatóvá tesszük a fürdőt Za­lánpatakkal összekötő útszakaszt, amelynek földmunkálatait 2010-ben befejeztük. Ebben az évben le akarjuk kavicsozni, ha más segítséget nem kapunk, önerőből is megpróbáljuk.
— Mit könyvelhet el a tavalyi év kudarcaként?
— Hát az Aquaparkot és élményfürdőt, amiről nem mondunk le soha. És a távlati terveinket. Ilyen a málnási Öko-kalandpark és sípálya a Bodoki-havas festői előterében, amelynek felújíttattuk a tervét, ebben az évben kivezetjük a háromfázisú áramot, és feljavíttatjuk az oda vezető utat. Csernáton önkormányzata is kacérkodik azzal a gondolattal, hogy a havasokon át összekösse a helyet az Ika-vár turisztikai térségével.
A polgármester elmondta, Zalánpatakon sem halt ki az élet. Működnek már a Kálnoky gróf által felújított vendégházak, elkészült az angol trónörökös nyári rezidenciája. S mert a múlt emlékeiről sem feledkeztek meg, fel akarják újítani a falucska új iskolájának udvarán az egykori országzászló-talapzatot, amelyre Léva város önkormányzata ajándékozott nem­zeti lobogót a bécsi döntés után. A talapzat faragott és feliratos köveit megőrizték az iskolában. Ezeket beépítve terveztetik meg Za­lánpatak hősi emlékművét.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 436
szavazógép
2011-02-04: Faluvilág - Bokor Gábor:

Az eltűnt csillogás nyomában (Jegyzet)

Év elején a falugazdák. Tavalyi sikereiket, idei terveiket lajstromozzák. Kudarcba fulladt elképzeléseiket sem titkolják. Nyilván, a gazdasági válság sok mindenért okolható, de takarónak mindenképp használható.
2011-02-04: Közélet - Farkas Réka:

Nem valami ellen szövetkeznek (Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács)

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), illetve a majdani Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) nem valami ellen, hanem valamiért, jelesül az autonómiáért kíván szövetkezni — szögezte le Szász Jenő MPP-elnök egy nappal korábbi nyilatkozataira reagálva Toró T. Tibor, az EMNT ügyvezető elnöke. Szász Sepsiszent­györgyön jelentette be, kezdeményezik az erdélyi magyar jobboldal létrehozatalát, az EMNT-vel, SZNT-vel, majd az EMNP-vel együtt erős alternatívát alakíthatnak ki, amely képes lesz legyőzni az RMDSZ-t a 2012-es önkormányzati választásokon.