Belföldi hírek

2011. február 11., péntek, Belföld

Vámbotrány: Băsescu neveket kér
Traian Băsescu tegnap kijelentette, a vámbotrányban érintetteknek esélyük van, hogy kevesebbet, vagy egyáltalán ne üljenek börtönben, ha megnevezik, kinek adtak kenőpénzt, illetve azt kérte, akinek az ügyben bármilyen információja van, közölje a hatóságokkal.

Az államfő a közszolgálati rádióban válaszolt arra a kérdésre is, amely azt firtatta, hogy értesülések szerint a kenőpénz egy párthoz kerül, ezzel kapcsolatosan az államelnök leszögezte: ,,ez több szempontból is egy politikai játék". * Miután a miniszterelnök menesztette tisztségéből az országos vámhatóság korrupcióval gyanúsított vezetőjét, a hatóságok tegnapig már közel száz határrendőrt és vámost vettek őrizetbe szintén korrupció miatt, csak tegnap újabb tizenegy gyanusított került fogdába. Emil Boc kormányfő tegnap megerősítette: folytatják a korrupcióellenes harcot. * Mint ismeretes, Radu Traian Mărginean volt vezetőt azzal gyanúsítják, hogy a Szatmár megyei Halmi határátkelő volt vezetőjét 130 000 euró kenőpénz fejében nevezte ki a funkcióba, majd újabb 300 000 eurót kért a kinevezésben érdekelt üzletemberektől, hogy meghosszabbítsa megbízatását. A vámhivatali funkciók pénzért való megvásárlása azonban csak egy része a vámbotránynak, cigarettacsmpészet ügyében is vizsgálódnak. * Közben tegnap Bukarestbe érkezett Cecilia Malmström belügyi és igazságügyi EU-biztos, aki Emil Boc miniszterelnökkel, a kormány néhány tagjával, valamint a szenátus elnökével találkozik. Malmström a romániai vámbotrány kapcsán elmondta, a nagyszabású hatósági eljárás jelzi az ország korrupcióellenes harcban való elkötelezettségét. Ugyanakkor arra biztatta Romániát, hogy folytassa a küzdelmet, és hangsúlyozta: lehetővé kell tenni befolyásos politikusok, volt miniszterek bíróság elé állítását is.


Folytatódik a roncsautóprogram
A roncsautóprogram 2011-ben folytatódik, a rossz gépkocsik átvétele március 20. körül kezdődik, ha jövő héten sikerül jóváhagyni a Környezetvédelmi Alap költségvetését és a tájékoztatót — nyilatkozta tegnapi sajtótájékoztatóján Borbély László környezetvédelmi miniszter. A tárcavezető szerint a tavaly megsemmisített gépkocsik többsége 15—20 év közötti volt, 2010-ben a roncsautóprogramot kihasználva 63 000 új autót vásároltak. Egy forgalomból kivont régi autó után továbbra is 3800 lej értékű kupon jár. Új autó vásárlásakor az érintettek idén is három értékjegyet válthatnak be. * Nem fogadnak el újabb iratcsomókat a Zöld Ház-programban, mivel elfogyott a pénz, de a programot áprilistól újraindítják — nyilatkozta Borbély László. Mint mondta, 2011-re több mint 100 millió lejt utaltak ki. A helyi hatóságok is sok pályázatot nyújtottak be, főként a kórházakat és a szülészeteket támogatják.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1537
szavazógép
2011-02-11: Közélet - Farkas Réka:

Liberális kerekasztal

Egyetlen RMDSZ-es elnöki tisztségre pályázót sem hívtak meg a ma sorra kerülő sepsiszentgyörgyi magyar—román liberális kerekasztalra — így döntöttek a szervezők, érvelésük szerint azért, hogy a kampány hevében ne gerjesszenek indokolatlan vitákat, amelyek elterelhetik a figyelmet a lényegről. A magyar és román szakemberek elméleti beszélgetése két nagy témakört érint: szó lesz a multikulturális liberalizmusról és arról, milyen eszközökkel lehetne elérni a térség gazdasági fellendítését.
2011-02-11: Közélet - Farkas Réka:

Külföldi hírek

Kormányválság fenyeget Szlovákiában
A válság szélére sodródott a szlovák kormány, miután a koalíció öt képviselője miatt megbukott az állampolgársági törvényt módosító indítvány. Így még legalább egy fél évig érvényben marad az a jogszabály, amely értelmében egy másik állampolgárság felvétele az eredeti állampolgárság elveszítésével jár.