Hírsaláta

2011. február 11., péntek, Belföld

PÉNZHAMISÍTÓ SZÉKELYEK. Székelyföldi pénzhamisítókat fogott el a Hargita megyei rendőrség. Maguk gyártotta 200 lejeseikkel és 200 eurósaikkal Keresztúron próbáltak vásárolni, de az elárusító észrevette, és értesítette a rendőrséget. A nyomozás során 14 000 lej és 4000 euró hamis pénzt találtak, és kiderült: a bankjegyeket Maros megyében, Erdő­szentgyörgyön nyomtatták. Ott lefoglalták a pénzmásolásra használt számítógépet és nyomtatót. Három személy ellen szervezett bűnözés, pénzhamisítás és csalás gyanújával indult eljárás. (Duna Tévé)

LOPTAK A TELEKI TÉKA KINCSEIBŐL. Nemrég kiderült, a marosvásárhelyi Teleki Tékából felbecsülhetetlen értékű könyvek tűntek el. A nyomozásban az Interpol segítségét kérte a marosvásárhelyi rendőrség, a fő gyanúsított ugyanis Magyarországon él. (Székelyhon.ro)
TUDTA, NEM TUDTA? Claudiu Săftoiu, Băsescu elnök egykori tanácsosa azt állítja, hogy az államfő titkosszolgálati jelentésekből 2005 óta tud a vámoknál meghonosodott és elharapódzott korrupcióról, míg Băsescu azt mondja, tavaly nyáron szerzett erről tudomást, s akkor meg is kezdték a szálak felgöngyölítését. (Ziare.com)
TESTVÉRHÁBORÚ. A Demokrata Liberális Párt Vasile Blaga vezette csoportosulása és az Elena Udrea meg Gheorghe Falca nevével fémjelzett ifjú gárda közötti hatalmi harc lecsapódása a korrupt vámosok ellen indított letartóztatás-sorozat — véli a România liberă cikkírója. Blaga — aki menesztése után a Băsescu-ellenes és a kormánypolitikát bíráló csoport vezéralakjává vált — egyre nagyobb erőre és befolyásra tesz szert, s el akarja nyerni a pártelnöki rangot. A zsarolástól sem riad vissza, azzal fenyegeti kollégáit, hogy huszonötöd magával bármikor otthagyhatja a DLP-t, mert a liberálisok tárt karokkal fogadják. A korrupt vámosok ellen indított jól megérdemelt hajsza és a korrupciós szálak felgöngyölítése akár Blagához is elvezethet, hisz a letartóztatott vámfőnök azt állította, a pénz egy részét egy bizonyos ,,politikai pártnak" kellett leadniuk.
FÜGGETLENKEDNEK AZ ÖREGEK. A Zeuszként is emlegetett államfő úgy érzi, elvesztette pártirányító szerepét, mi több, kizárták a Blaga—Videanu—Berceanu vezette, megyei vezetőkkel folytatott tárgyalásokról is. Elégedetlen, mert úgy tűnik, az általa kedvelt, Elena Udrea nevével fémjelzett fiatalabb csoport vesztesen kerülhet ki a tisztújításból. S hogy csalódása még nagyobb legyen, fülébe jutott, hogy kedvencei Elena Udrea vezetésével tárgyalásokba bocsátkoztak Vasile Blagával. (Puterea)
BÁRMI LEHETSÉGES. Vasile Blaga még nem döntötte el, indul-e a pártelnökségért, erre február 19-ig ad választ. Bizonyos források úgy tudják, az államfő szeretné 2012-re halasztani a tisztújító kongresszust abban a reményben, hogy addig visszanyeri befolyásolóképességét a DLP-ben. (Jurnalul naţional)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1718
szavazógép
2011-02-11: Közélet - Farkas Réka:

Külföldi hírek

Kormányválság fenyeget Szlovákiában
A válság szélére sodródott a szlovák kormány, miután a koalíció öt képviselője miatt megbukott az állampolgársági törvényt módosító indítvány. Így még legalább egy fél évig érvényben marad az a jogszabály, amely értelmében egy másik állampolgárság felvétele az eredeti állampolgárság elveszítésével jár.
2011-02-11: Közélet - :

Díjeső fotósainknak

Ma ér véget a Romániai Fotóművészek Szövetsége által szervezett Fotóművészeti Hónap. A ma 11 órakor kez­dődő rendezvényen adják át az év fotóművésze díjat, melyet a Kovács László Attila vezette Camera Club Siculorum alelnöke, a kézdivásárhelyi Nagy Lajos érdemelt ki — nemzetközi szinten díjazott fotóiból nyílik tehát kiállítás a brassói Művészeti Múzeumban.