Hírsaláta

2011. február 15., kedd, Belföld

KI A KORRUPT? Traian Băsescu államfő a România liberănek adott interjúban azt állítja, a vám- és pénzügyőrség szakszervezeti vezetői között található az a személy, aki a vámosok és a határőrség csúszópénzének egy részét begyűjtötte. A beépített emberektől az elmúlt hat hónapban szerzett információikra hivatkozva kijelentette, egyetlen politikus sem kapott e pénzből, de azt elismerte, a vizsgálat tartogathat meglepetéseket. A gyanúsított szakszervezeti vezetők egyikeként Vasile Maricát, a Sed Lex elnökét nevezte meg. Vasile Marica a Realitatea tévében határozottan cáfolta, hogy ő kenőpénzt fogadott volna el.

AZ ELNÖK SZÓT EMEL EMBEREIÉRT. A Demokrata Liberális Pártban májusban tartandó választások kapcsán az államfő ugyancsak a România liberănek elmondta, megítélése szerint a választmányban helyet kell kapnia Monica Maco­veinek, Cristian Predának, Traian Ungureanunak és Teodor Baconschinak is. Kijelentette: jó ötletnek tartja, hogy szétválasszák a pártelnöki és kormányfői funkciót.
OKOS FIÚK. Jeffrey Franks, az IMF romániai küldöttségvezetője nemcsak kikelt az energiaipar okos fiúi ellen, de egyet néven is nevezett, Ioan Neculaét, a szekusból lett brassói milliárdost. A fejetlen privatizáció haszonélvezőjeként felvásárolta az ország vegyipari kombinátjait, majd mélyen áron alul kapott földgázt és villamos energiát a Boc-kormánytól, és hatalmas haszonra tett szert. A sepsiszentgyörgyi cigarettagyár rossz sorsának alakulása a zimniceai Ioan Neculae nevéhez köthető, aki privatizálta, majd reprivatizálta az országos dohányipari vállalatot, kiszorította a tulajdonosi körből olasz partnerét, végül bezárta az összes termelőegységet. Most nemcsak volt alkalmazottjai, de egykori üzlettársai is ellene fordultak, s felfigyelt gátlástalanságára az IMF is. (Jurnalul naţional)
EGYMILLIÁRD EURÓ A KÁR. Románia évente mintegy egymilliárd eurót veszít a cigarettacsempészet miatt, ekkora összeg esik ki az államkasszából — írta a România liberă. A bukaresti román sajtó nagy teret szentel az elmúlt napok vámbotrányának, amelynek nyomán a miniszterelnök menesztette a vámhatóság korrupcióval gyanúsított országos vezetőjét, illetve mintegy száz határrendőrt és vámost vettek őrizetbe szintén korrupciógyanú miatt.
TISZTA LAPPAL INDULHAT A HADIIPAR. A kormány a hadiipari vállalatok körülbelül egymilliárd lejes államadósságának eltörlését tervezi egy EU-s jogszabályra hivatkozva, amely a nemzeti érdekek védelmére alapoz. A gazdasági minisztérium alárendeltségében dolgozó vállalatok között van a Romarm, ennek alegységei, az Avioane Craiova, a brassói IAR, a mangaliai hajóépítő telep, a bukaresti IOR, a Romaero, az orăştiei gépgyár, a Construcţii Aeronautice. A pénzügyminisztérium adatai szerint ezeknek a cégeknek az adóssága 2009-ben elérte a 917,4 millió lejt. (Szabadság)
PANNÓNIA ÚJJÁSZÜLETÉSE. Amennyiben eladóvá válik, és sikerül megegyezni a tulajdonossal, a művelődési minisztérium felvásárolná a szatmárnémeti Pannónia Szállót, a város egyik jelképét, amely jelenleg magántulajdonban van. Abban reménykednek, hogy a válság miatt anyagi nehézségekkel küszködő család eladja a szállót, s akkor a művelődési tárca támogatásával a várossal együttműködve felújíthatják, és a közjó szolgálatába állíthatják azt. (Krónika)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 755
szavazógép
2011-02-15: Közélet - Kuti János:

Barack és Mubarak (A múlt hét)

Bár nevük hasonlít, mégis két teljesen különböző személyről van szó. Mindkettő államfő, de csak annyira hasonlítanak egymáshoz, mint barakk a műbarakkhoz. Az egyiket Amerikában négy évre választották, a másik meg örökre vezér szeretett volna maradni.
2011-02-15: Belföld - Farcádi Botond:

Belföldi hírek

Cseke nem visszakozik
Cseke Attila egészségügyi miniszter tegnap a demokrata-liberális szenátoroknak mutatta be a tárca javaslatát a kórházak átszervezéséről, majd leszögezte: újraelemzik ugyan minden megye és minden egészségügyi intézmény helyzetét, de kitartanak amellett, hogy az átszervezés szükséges.