Bíró Árpád vendége volt a legfelsőbb bíró

2007. október 11., csütörtök, Faluvilág
Tudtunkkal a két Csernáton harminckét vízimalmához senki nem hozott olyan magas szintről őrölnivalót, mint ami a dr. Rákossy Árpád felsőcsernátoni portrészobrának avatása alkalmával a Bíró Árpád malmába bekerült.

Dr. Lomnici Zoltán, a Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bíróságának elnöke ugyanis mintegy harmincfős kíséretével, kormányőrökkel és csernátoni mezei talpasokkal meglátogatta Felsőcsernáton egyetlen, még működő vízimalmát. Az őrölni való, amit ekkor odavittünk, több zsáknyi barátságos szó volt, amelyet, miközben a vendégek még finom szilvóriumot is felöntöttek a garatra, jó kedvvel őrölgettünk, s a pest-budai vendégek, akik ilyent még soha sem láttak, nem győzték csodálni a lisztporos szerkezetet, amely, mióta a csernátoniak emlékeznek rá, a legolcsóbb energiával duruzsolva őrli a köves lisztet.

A Bíró Árpád malma közelében van Ika vára. Alatta üdülőtelepet, sok-sok kiránduló számára alkalmas szálláshelyet, kézművesek, népművészek, cserkészek, iskolások táborozóhelyét alakították ki. Jó lenne, ha Bíró Árpád bátyánk működő malma véle és utódaival együtt sokáig élne, hogy mi is, maradékaink is élőben láthassák, miként éltek, mivel éltek, és hogyan éltek eleink a műmalmok világa előtt. A csernátoni Haszmann Pál Múzeumban van ugyan egy kétgaratos, kétkerekes vízimalom, de az víz nélkül, őrlő nélkül szunnyad. Bíró Árpád malma él, van köve, és lisztet jár. (sylvester)

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1205
szavazógép
2007-10-11: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Szoborállító Sepsikálnokon

Ígéretéhez híven elhozta Kálnokra dr. Bedő Albert főerdőmesternek és államtitkárnak, a ,,magyar erdészet atyjának" bronzból készült mellszobrát az ásotthalmi (Magyarország) erdészeti szakközépiskola és kollégium pedagógusközössége, melyet a település főterén állítottak fel a helyi önkormányzat, számos erdészeti szakember és vendég jelenlétében.
2007-10-11: Család - Jártó Kocsis Edit:

Holtvágányon

A vonatablakból sokszor látunk félretolt vagonokat valamelyik állomás közelében, melyeket lassan már felvett a rozsda, az alattuk levő sínek pedig eltűntek a gyep közt.