Baász Imre, az egyszemélyes intézmény

2011. február 25., péntek, Közélet

Én vagyok az egyszemélyes intézmény — idézte fel tegnap Baász Imre egykori, alkotó- és szervezőerejét tükröző legendás mondását Kopacz Attila a néhai képzőművész volt műtermében.

A sepsiszentgyörgyi 105-ös tömbház nyolcadik emeletén, az elfelejtett s lepusztulttá vált műtermek egyikében — "a senkiföldjén" — azért tartott sajtótájékoztatót Baász Szigeti Pálma, a húsz éve elhunyt képzőművész özvegye, illetve Kopacz Attila, az Árkosi Kulturális Központ igazgatója, hogy az idei Baász-évfordulók kapcsán tartandó rendezvényeket, elképzeléseket ismertesse. Baász Imre idén lenne hetvenéves, s miként elhangzott, meg kellett halnia ahhoz, hogy értékeljék. A megemlékezések első stációjára már szombaton sor kerül, az árkosi Istálló Galériában 17 órakor emlékkiállítás nyílik, de az év folyamán kiadnak egy kétkötetetes — a grafikus Securitate általi megfigyelésének iratait is tartalmazó — emlékalbumot, őszre Árkosra pedig rézkarc alkotóműhelyt terveznek. Mi több, Kopacz Attila felvetette azt a nagyívű elképzelést is, miszerint az időközben életképtelenné vált megyeszékhelyi cigarettagyár épületében létre lehetne hozni egy Baász Imre Kulturális Központot, hasonlóra a világ civilizáltabb, a kultúrát s az alkotók szellemiségét, hagyatékát jobban értékelő térségekben számos példa van. De addig is fontos tudni: Baász Imre aradi származású képzőművészként kezdte el magasba emelni Sepsiszentgyör­gyöt, példátlan lendületének tragikus és korai halála vetett véget.

Hozzászólások
Szavazás
Ön hol tervezi idei nyaralását?
eredmények
szavazatok száma 659
szavazógép
2011-02-25: Közélet - Iochom István:

A Paizs családon akarják felhajtani a kártérítést (Agache-ügy)

A strasbourgi Európai Emberjogi Bíróság 2007. szeptember 27-én hirdetett ítéletet az Agache-ügyben. Frunda György ügyvéd-szenátor Reiner Antal, Paizs Ottó, ifj. Konrád János és Héjja Dezső nevében fordult a nemzetközi bírósághoz a román igazságszolgáltatás elmarasztalását kérve, amiért részrehajló volt, nem hallgatta ki a védelem tanúit, és tíz évig húzta az ügyet Romániában.
2011-02-25: Közélet - :

Köszöntötték a város legidősebb polgárát

Tegnap a 99. életévét betöltő Csomós Rozáliát Matkó István utcai lakásán felköszöntötte Rácz Károly polgármester, Beder Imre református lelkipásztor és a Kamilliánus Család tagjai, ismerősei és rokonai.