Hírsaláta

2007. október 12., péntek, Belföld

LEBUKTAK, VAGY TŐRBE CSALTÁK? A közszolgálati televízió szerdán este bemutatott egy videofelvételt, melyet a korrupcióellenes ügyészség készített arról a pillanatról, amikor Traian Remeş mezőgazdasági miniszter átveszi Ioan Avram Mureşantól azt a borítékot, melyben 15 000 euró csúszópénz van, s berakja kocsijába a húsz kilogramm véres-májast. A javak Gheorghe Ciorbă üzletembertől származtak, aki azt akarta elérni, hogy az agrártárca vezetője támogassa három pályázat elnyerésében.

Ugyanakkor a tévé két hangfelvételt is nyilvánosságra hozott, egyiken Ioan Avram Mureşan Ciorbăval tárgyal, másikon Remeşsel. Minden szerda esti politikai vitaműsorban ez volt a téma. Ki, hogyan, miért juttatta el a felvételeket a televízióhoz? A korrupcióellenes ügyészség a nyomozati anyagot a bíróságra, az elnöki hivatalba juttatta el, de ismerte a felvételeket a rendőrség és a hírszerző szolgálat is. Daniel Morar főügyész ígéretet tett, hogy kivizsgálják a kiszivárogtatás útját-módját, de a tévéműsorokban megszólaltatott jogászok szerint ez nem képezheti büntetőjogi eljárás tárgyát. Remeş és Mureşan azzal védekezik, hogy az ügyészség csapdát állított, a liberálisok meg úgy vélik, az államelnök keze van a dologban.

NICOLĂESCU ÚJ RABSZOLGASÁGA. Tiltakoznak az orvosok Eugen Nicolăescu egészégügyi miniszter elképzelése ellen, hogy törvényekkel gátolják meg az egészségügyben dolgozók — elsősorban az orvosok — tömeges távozását az országból. A Nicolăescu-féle elképzelések új rabszolgakort jelentenének. A munka- és életkörülmények javítása az egyetlen módszer, mely itthon maradásra bírhatja az orvosok egy részét. Aki meg ennek dacára is külföldön akar dolgozni, az elmegy, adminisztratív módszerekkel megakadályozni szabad világban aligha lehet. (Evenimentul zilei)

SZOBROK SZÉKELYUDVARHELYEN. Az elkövetkező egy hónapban Székelyudvarhely két szoborral és egy szoborkompozícióval lesz gazdagabb. Ma a Móra Ferenc Általános Iskola névadójának szobrát leplezik le, amelyet Zavaczki Walter helyi szobrász készített. Október végén a Szentimre utcában Szent Imre herceg mellszobrát avatják fel, majd előreláthatólag november elején a városközpontban az Élet című, eredetileg árvízemlékműnek megálmodott, majd időközben ennél tágabb értelmezést nyert alkotásról hull le a lepel. (Csíki Hírlap)

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 883
szavazógép
2007-10-12: Közélet - x:

Jön a hideg

A meteorológiai intézet jelentése szerint október 13—15. között az évszakhoz képest rendkívül hideg, csapadékos és szeles idő lesz az ország keleti és déli részén. A várható mostoha időjárás miatt a hatóságok sárga jelzésű figyelmeztetést adtak ki.
2007-10-12: Belföld - Ferencz Csaba:

Belföldi hírek

Lemondott az agrárminiszter
Tegnap a miniszterelnök kérésére lemondott posztjáról Decebal Traian Remeş mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter. A lemondás egy nappal azután történt, hogy a köztévé egy korrupciós ügy kapcsán készített kép- és hangfelvételeket tett közzé, az Európai Bizottság pedig a támogatások 25 százalékos csökkentésével fenyegette meg Bukarestet az agrárszektorban tapasztalt hiányosságok miatt.