SzentjánosbogarakTudós és szájhős

2011. március 3., csütörtök, Kultúra

Goethe (1749—1832) a világirodalomban azok közé tartozott, akik nem csak maguk körül igyekeztek minden szépséget fölmarkolni, de utána is jártak más népek, más földrészek szellemi kincseinek. Egy időben szerelmese volt az indiai bölcseletnek, kultúrának, az iszlám sem hagyta nyugton, írta is azok fénymását a maga költészete részeként.

A bölcsesség száz strófája című szanszkrit ciklusból emelek ki okulásként egyet Weöres Sándor fordításában. Hiszen kultúra csak egy van: az egyetemes, az emberi.
A tudatlannal megegyezni könnyű, hát még a nagytudásúval.
De a csöppnyi tudástól kótyagosat maga Brahmá se győzi meg.
Nos, helyben vagyunk, nyakig annak a — ennek a — demokráciának a szólásszabadságában, amikor a csöppnyi tudással meggajdultaké a csönd s az ordibálás, övék bizony a hatalom is. A nagytudású Nehru úgy emelte magához föl a népét — maradjunk az egykor gyarmati Indiában, a szanszkrit lírában —, hogy alázattal lehajolt hozzá. A tudásra szomjazókban ott az alázat, ezért könnyű vélük szót érteni. A tudatlant eligazítja s tudásra ébreszti a kérdvekifejtő módszerrel Szókratész az ókori Athénban. És a csöppnyi tudású bírák halálba kergetik őt. A nagytudású bír alkalmazkodni, tud figyelni, ügyelni, figyelmeztetni. A féltudású, az félkegyelmű milétében hőbörög, s uralni vágyik a maga javára. Kérem az olvasót, szenteljen pár percet, és helyezze be a fenti csoportokba a megfelelő neveket szűkebb és tágabb hazájában. Megéri ám!

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1512
szavazógép
2011-03-03: Kultúra - Bogdán László:

Létezik-e tökéletes rejtekhely? (Dürrenmatt a Tamási Áron Színházban)

— veti fel a kérdést igen határozottan, helyenként megdöbbentően Zakariás Zalán újabb Dürrenmatt-bemutatója, A fizikusok.
2011-03-03: Kultúra - Sántha Imre Géza:

Szakrális találkozások a Képtárban (Boldogasszony-tárlat Sepsiszentgyörgyön)

A Kárpát-medence mai magyar országhatárokon kívül található húsz helyszínén mutatják be a budapesti Forrás Galéria által szervezett Boldogasszony című és tematikájú képzőművészeti kiállítást, mely jelenleg a sepsiszentgyörgyi Gyárfás Jenő Képtárban látható. A történelmi Regnum Marianumot szimbolikusan átölelő tárlatsor a képzőművészet nyelvén vázolja elénk, hogy mit is jelentett a Boldogasszony az elmúlt századokban, és mit képviselhet napjainkban népünk és a környező népek életében.