Közbirtokosságok háza tájánKié a Sütei-borvíz?

2011. március 3., csütörtök, Faluvilág

Hamarosan útjára indul az az érdekes és hasznos kalákamozgalom, amely a szomszédos Hargita megyében csodákat művelt. Az első találkozón tettük fel a kérdést: kinek a tulajdona az erdővel borított vidék, ahol a rendezésre kiszemelt borvizes terület található? Kiderült, hogy a Sütei-patak völgyfeje a bodoki erdő-közbirtokosság területéhez tartozik, s az e hónapban tartandó évi közgyűlésükön napirendre kell tűzniük a területrendezéssel kapcsolatos kérdéseket is.

Deák Sándor: Mint magánvagyont kezeljük
Albert Levente felvétele

Ez alkalommal beszélgettünk Deák Sándorral, a közbirtokosság elnökével, aki szerint nem lesz könnyű munkájuk a kalákásoknak, mert időközben egyik borvízforrás alább, a patak hordalékai alatt keresett magának utat, no meg aztán heves esőzéskor, hóolvadáskor ez a patak is meg-megmutatja, mire képes. A birtokosság más gondjairól is kérdeztük, a közösségi vagyon másfél száz, Bodokon élő vagy onnan elszármazott személy tulajdona. Hatszáz­negyven hektár erdőterülettel és közel százhektárnyi legelővel rendelkezik a bodoki erdő-közbirtokosság — mondta az elnök. Szerencsések voltak, mert annak idején a közösség egy tömbben kapta vissza erdejét a Talamér- és a Herec-patak közötti területen. Szigorúan betartják az üzemterv előírásait, de leleményességre is szükség van, mert nem a legjobb az erdőállomány, és úgy kell gazdálkodni, hogy annak a tagság is hasznát érezze. A birtokosság a Hatod Magánerdészet felügyelete alá tartozik. A kiváló tölgyerdőket a régi bodokiak nyelvén a "siper" vitte el, ami nem más, mint a vasúti talpfák kifacsarított neve: a slipper, amit éppen ezekből az erdőkből termeltek 1892-ben a Csíkszereda felé tartó székely körvasút építésének kezdetekor. A kitermelt 70—80 hektárnyi területet a Heveder­ben beültették fenyővel, azok a fák most eléggé szépek, de nehéz lesz a kitermelésük, mert meredek oldalon állnak. Felét kigyérítették.
— Támogatást kaptunk a legelőkre — folytatta Deák Sándor. — Törlesz­tettük az erdészettel szembeni adósságunkat, megkapta mindenki a két folyóméter fát hektáronként, a maradék pénzünkből vettünk egy terepjárót, hogy megkönnyítsük munkánkat. Anya­gi segítséget tudtunk nyújtani a helyi önkormányzatnak is, ugyanis épül a bodoki ravatalozó. Maradt annyi pénzünk, hogy az idei kitermelést is meg tudtuk kezdeni. Műfát bélyegzünk, és eladjuk Bereckben, abból és az idei támogatásból kitermeltetjük ismét a tavalyihoz hasonló mennyiségű tűzifát, amit majd kiosztunk a tagságnak. Mert gyengék az erdők, úgy kell dolgoznunk, hogy az utánunk jövőknek is maradjon belőlük. Összesen nyolchektárnyi erdőt termeltünk ki a tíz esztendő alatt, és annak helyét be is ültettük.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 436
szavazógép
2011-03-03: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Közművesítik a besenyői tópartot (Év elején a falugazdák) — Beszélgetés Oláh-Badi Álmossal, Maksa község polgármesterével

— Hol tart a község közművesítése? Harmadik éve dolgoznak rajta.
— Valóban, 2007-ben megkezdtük a csatornázást a 7-es kormányrendelet révén, de tavaly még nem tudtuk befejezni, mert nem kaptuk meg a szükséges pénzalapot, és még tartozunk ötmilliárd régi lejjel a kivitelező cégnek. Bízom abban, hogy idén be tudjuk fejezni, de ez még alig jelent valamit, mert a fővezetékre is rá kell csatlakoztatni a háztartásokat. Erre új versenytárgyalást kell hirdetni. Most készül az eredeti tervezet kiegé­szítése a tópart Maksa felőli részének szenny­vízhálózatára. Fontos szociális beruházás lesz ez környezet- és természetvédelmi szempontból is.
2011-03-03: Közélet - Farcádi Botond:

Nagy tervek papíron (Koalíciós megállapodás)

A kisebbségi törvény elfogadását, a fejlesztési régiók átszervezését is tartalmazza az az együttműködési megállapodás, amelyet tegnap írtak alá a kormánykoalíció pártjainak vezetői. A dokumentumban a kormányzati és törvényhozási prioritásokat rögzítették a választásokig hátralevő másfél esztendőre. Az egyezményt Emil Boc miniszterelnök, a Demokrata Liberális Párt elnöke, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, Gabriel Oprea, a Románia Haladásáért Országos Szö­vetség vezetője és Varujan Pambuccian, a nemzeti kisebbségek frakciójának vezetője látta el kézjegyével.