Kampány anyanyelvünkért

2011. április 9., szombat, Közélet

Hosszabb folyamat első megállójaként zajlott tegnap délelőtt a megyeházán a Magyar nyelvhasználat Háromszéken című konferencia, mely az előadások folytatásaként nagyon is gyakorlatias célt követ: a háromszéki magyarok éljenek törvény adta lehetőségükkel, és használják az anyanyelvüket ott, ahol lehetséges.

A megvalósításhoz magyar nyelvű űrlapokat készít a megyeháza, s erre bátorították a jó néhány megyebeli önkormányzat, illetve intézmény képviselőit is a tegnapi előadás-sorozaton. A nyomtatványok felkerülnek a megyei tanács honlapjára, majd következik az ezek használatára buzdító kampány – hangzott el. "Igen, ki kell mondani, célunk az, hogy Székelyföldön az állam hivatalos nyelve mellett regionális hivatalos nyelv legyen a magyar. Célunk az, hogy nálunk is, itthon, Székelyföldön tökéletesítsük a kétnyelvűséget" – mondta a konferencia megnyitójában Tamás Sándor megyeitanács-elnök, hozzátéve: hamarosan a beadványokra és egyéb hivatalos papírokra – bár többletmunkát és többletköltséget jelent – kétnyelvű választ ad a megyeháza. A rendezvényen előadást tartott dr. Benő Attila egyetemi docens, a Szabó T. Attila Nyelvi Intézet ügyvezető elnöke, Vitos Katalin és Kiss Tamás, a Kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet munkatársa, dr. Zsigmond Győző, a Bu­karesti Tudományegyetem Hun­ga­rológiai Tanszékének vezetője és Nagy Balázs, a megyei tanács munkatársa.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1815
szavazógép
2011-04-09: Belföld - :

Hírsaláta

BIZTOS GÁZÁREMELÉS BIZONYTALANSÁGOK­KAL. A kormány IMF-hez intézett szándéknyilatkozatában vállalta, hogy április 1-jéig elkészíti a földgáz árliberalizálásának ütemtervét a vállalati fogyasztókra. Egyelőre azonban hiányzik hozzá a hatástanulmány. (Money.ro)
2011-04-09: Közélet - Bogdán László:

Képeslap a semmiből (Beszélgetés Márton Lóránttal)

A költészet napján, április 11-én Márton Lóránt színművész és a Próba Után Lacikánál Borozunk zenekar a színház kamaratermében adja elő Képeslap a semmiből című műsorát, amely Kovács András Ferenc Jack Cole-daloskönyvének verseire épül. És érdemes hangsúlyozni: ez a második változat.