Belföldi hírek

2011. május 3., kedd, Belföld

Nyílik a schengeni kapu
Támogatja az Európai Parlament polgári szabadságjogokkal foglalkozó bizottsága Bulgária és Románia csatlakozását a határok nélküli szabad mozgást biztosító schengeni övezethez egy tegnap megszavazott jelentésben.

Az EP sajtóközleménye szerint az állampolgári, jogi, bel- és igazságügyi szakbizottság (33 igen és 3 ellenszavazattal) egyetértett azzal az értékeléssel, hogy a két ország eleget tesz az ehhez szükséges feltételeknek. Az uniós parlament plénuma a tervek szerint a jövő hónapban szavaz a jelentésről. Magáról a csatlakozásról azonban a tagországok kormányait képviselő tanácsnak kell döntenie, mégpedig egyhangúlag, azaz valamennyi tagállam egyetértésére van szükség. A tanács várhatóan szintén júniusban foglalkozik a kérdéssel. Románia 2011 januárjában, Bulgária pedig márciusban teljesítette az övezethez való csatlakozás feltételeit. Az EP egyik kiemelt feltétele, hogy értesítsék minden olyan intézkedésről, amelyet az érintett országok a bevándorlási nyomás esetleges növekedésének kezelésére tesznek, különösen Bulgária, Görögország és Törökország térségében. Az EP olyan időszakban támogatta a schengeni övezet bővítését, amikor több uniós tagország a belső határellenőrzések részleges és átmeneti visszaállítását is megengedő reformokat kezdeményezett, hogy meg tudjon birkózni egy esetleges észak-afrikai menekülthullámmal.

Magántőkét is bevonnának
Húsz ütemtervet kért minisztereitől tegnap Emil Boc kormányfő, olyan beruházásokét, amelyeket az állam a magántőke bevonásával kíván megvalósítani. A magántőke kiegészíti azokat a befektetéseket, amelyekre állami vagy uniós alapokból nem jut elegendő pénz – közölte, és felsorolta a kormány által már jóváhagyott lajstromot: a Comarnic–Brassó, Szeben–Piteşti, Ploieşti–Buzău–Focşani, Marosvásárhely–Iaşi autópályát, a bukaresti körgyűrűt, egy vizi- és egy hőerőmű építését (ezek összesen kétmilliárd euróba kerülnének), a Szeret–Bărăgan öntözőcsatornát (ennek költségeit kétszázmillió euróra becsülik), egy tízezer lakásos új negyedet Bukarestben, a Duna–Bukarest csatornát (amelyről Boc szerint méltatlanul megfeledkeztek), egy hidat Tulcea és Brăila között (itt most csak kompon lehet közlekedni, igen nehézkesen), hat kórházat (Temesváron, Kolozsváron, Marosvásár­helyen, Iaşi-ban, Craiován és Bukarestben), valamint egy börtönt is. A részleteket ezután fogják kidolgozni.

Két indítvány a parlamentben
Vörös riadó a román egészségügyi rendszerben címmel nyújtott be tegnap egyszerű indítványt az ellenzék a képviselőházban. A beadványt 114 liberális és szociáldemokrata honatya írta alá, és várhatóan jövő héten vitatják meg. A szenátus tegnap vitatta meg a mezőgazdasággal kapcsolatos egyszerű indítványt, amelyet 58 ellenzéki honatya írt alá, elfogadásához – amely a tárcavezető menesztéséhez vezetne – azonban 69 szavazat szükséges.

Razziák a munkaadóknál
Megkezdték a feketemunkát leleplező vizsgálatokat annak a programnak alapján, amelyet közösen dolgoztak ki a belügyi, a munkaügyi és a pénzügyminisztérium képviselői – jelentette be tegnap Liviu Popa, az országos rendőr-felügyelőség vezetője. A vasárnap életbe lépett új munkatörvénykönyv előírásai szigorították a feketemunka büntetését, a munkaadó akár a börtönbe kerülést is kockáztatja, ha ötnél több személyt alkalmaz feketén.

Székely lány jelvénye nyert
A csíkszentsimoni Boga Emese Margit által tervezett logóváltozat lett az első – a döntőbe jutott négy közül – az Európai Néppárt által meghirdetett versenyben. Az idei év folyamán ez lesz a szervezet hivatalos logója. Ahhoz, hogy a rajz nyerjen, az alkotó tehetsége mellett szükség volt a Facebook közösségi oldal használóinak tetszésnyilvánítására, azaz ,,lájkolniuk" kellett előbb a párt Facebook-oldalát, majd Emese alkotását. Ez együttesen 914 szavazatot biztosított, így került élre a székely lány. A 23 éves közgazdász hobbiból kezdett formatervezéssel foglalkozni, kezdetben zöld szervezetek önkénteseként készített reklámanyagokat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1787
szavazógép
2011-05-03: Közélet - Kuti János:

Londoni lakodalom (A múlt hét)

Erről is lemaradtam. Pedig elvártam volna, hogy engem is meghívjanak. El is mentem volna, mert aránylag olcsón meg lehetett úszni.
2011-05-03: Közélet - Farkas Réka:

A lőtér elköltöztetését kérik

Aláírást gyűjtenek, és beadvánnyal fordulnak a prefektúrához meg a hadsereghez az árkosi lakópark házainak tulajdonosai, kérik a sepsiszentgyörgyi lőtér elköltöztetését, úgy vélik, az eltévedt golyók veszélyeztetik életüket.