Diákzene és jövőkép

2011. május 4., szerda, Közélet

Rendszerint némi elképedéssel szembesülnek Sepsiszent­györgy zenei pezsgésével máshonnan érkező ismerőseim. Mi tagadás, van is benne némi "abnormitás", hogy egy hatvanezres város tízes nagyságrendű, különböző műfajokban igen jó színvonalon teljesítő zenei együttest képes kitermelni.

A magyarázatot keresgélők egy lépéssel talán közelebb kerülhettek a titok megfejtéséhez, ha jelen voltak a Szent György-napok keretében a Krisztus Király-templomban rendezett második diákkórus-fesztiválon.
A megyeszékhely négy középiskolája – Mikes, Székely Mikó, Református gimnázium és a Plugor Sándor Művé­szeti Líceum – kórusának, valamint az utóbbi Szerenád nevű zenekarának produkciója a szakmai elemzés próbáját is kiállná. Sokkal fontosabbnak tűnik azonban a felcsendülő üzenet, az ígéret, amely a templomi hangversenypódiumon megfogalmazódott. Az énekelni-zenélni szerető, a művészi teremtés élményét megízlelő diákok többségét ugyanis garantáltan viszontláthatjuk majd a város felnőttegyütteseiben – vagy mások gazdagító tényezőjeként.
A diákkórus-fesztivál intézményi kerete az egymáshoz való viszonyítás lehetőségét biztosítja az azonnali pluszimpulzusok révén. De az iskolaigazgatók számára is tanulságos szembesülés lehetett intézményük képviselőinek tehetségével, művészet iránti elkötelezettségével, hiszen nem minden iskolában érdemelte még ki a neki megfelelő helyet és odafigyelést a zenei képzés. Márpedig a mesterek – Szőts Dániel, Szántó-Dombora Anna, Sipos Zoltán, Sebestyén Lajos vagy Lőfi Gellért – áldozatkészsége csak akkor érheti el a kívánt hatásfokot, ha valamennyi intézményvezetőben tudatosul a zenei képzés személyiségformáló szerepének fontossága, az együtt éneklés és zenélés élményének meghatározó szerepe.
Zenével, reménnyel csordultig telt lélekkel indulhattunk haza a diákok hangversenyéről. Azzal a bizonyossággal, hogy még sokáig maradhatunk büszkék városunk zenei értékeire.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1719
szavazógép
2011-05-04: Közélet - Váry O. Péter:

A ballada, aki

Színművészt próbáló vállalkozás az egyéni műsor. Balla­dával fellépni meg: kihívás. Mert a színpadot egymagában megtölteni szándékozó művésznek egész színészi eszköztárát fel kell vonultatnia – ami nem kevés.
2011-05-04: Közélet - Váry O. Péter:

Nem kellemes, de meglepetés

Tíz percig csak néz a néző, mert mi mást tehetne, ha jó pénzért megváltotta a belépést. Fülének kellemes, szemének kevésbé az élmény, tudata viszont ellenkezni kezd: mi akar lenni ez az Égi vándor (veszprémi Pannon Várszínház)?