Röviden

2007. október 18., csütörtök, Világfigyelő
Holnap kezdődik az aláírásgyűjtés

A Fidesz és a KDNP péntek délután kezdi el az aláírásgyűjtést a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló népszavazásokhoz ― jelentette be Tarlós István, a népszavazási kampány vezetője és Nyitrai Zsolt, a Fidesz operatív igazgatója, miután átvették az Országos Választási Iroda vezetőjétől a hitelesített népszavazási aláírásgyűjtő íveket.

Szlovén—magyar kormányülés Lendván

A két ország kapcsolata gond- és problémamentes, az a dolgunk, hogy az adódó lehetőségeket még jobban kihasználjuk ― közölte tegnap Gyurcsány Ferenc a szlovéniai Lendván, a Janez Jansa szlovén miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatón. A két állam kormányának szlovén oldalon megtartott együttes ülését követően a magyar kormányfő közölte: a szomszédos államokkal az elmúlt években elindított közös kormányülések egyike sem volt még olyan témagazdag, mint a mostani, a szakminiszterek és az üzleti partnerek tizenkét megállapodást írtak alá. Janez Jansa elmondta: helyesnek tartotta, hogy a két állam határ menti városokban tartja együttes kormányülését, ahol évszázadok óta együtt élnek a nemzetiségek. Kifejtette: tegyünk meg mindent azért, hogy a kisebbségek fejlődhessenek, megőrizzék nemzeti identitásukat.

Bajor meghívás, cseh elutasítás

A Benes-dekrétumokkal kapcsolatos vita miatt nem hajlandó találkozni az új bajor miniszterelnökkel, Günther Becksteinnel Mirek Topolánek cseh kormányfő ― közölték tegnap Münchenben. A találkozóra Beckstein tett javaslatot, mivel szerda este a bajor fővárosban Európa-bajnoki labdarúgó selejtezőt vívott egymással a német és a cseh válogatott, s úgy vélte: egy futballmérkőzés keretében kötetlenebbül tudnának eszmecserét folytatni az egykori Csehszlovákiából kitelepített szudétanémetek miatt kialakult feszültségekről. Topolánek azonban nemet mondott.

Al Gore nem indul

Nem indul a jövő évi elnökválasztáson Al Gore volt amerikai alelnök ― jelentette ki tegnap egy Norvégiában adott interjúban a 2007-es Nobel-békedíj nyertese. ,,Egyáltalán nem áll szándékomban indulni az elnöki posztért" folyó küzdelemben ― mondta a 2000. évi amerikai elnökválasztás vesztes demokrata párti jelöltje, akit arról kérdeztek, hogy a Nobel-díj mennyiben befolyásolja elnöki ambícióit. A tekintélyes kitüntetés odaítélése előtt néhány nappal egy amerikai politikai szervezet 136 000 támogató nevében egy napilapban megjelent fizetett felhívásban kérte Gore-t, hogy induljon az elnöki posztért folyó küzdelemben. Keddre a petíciót már több mint 200 000-en írták alá.

Szovjetek a német hírszerzés figyelmében

A német szövetségi hírszerzés (BND) évtizedeken keresztül mintegy tízezer ügynök bevetésével kémkedett az egykori NDK-ban állomásozó szovjet csapatok után, derült ki tegnap egy tanulmányból. A felderítő tevékenység a hidegháború időszakában, egészen 1989-ig folyt. ,,Bizonyossá vált, hogy a BND rendkívül alaposan tájékozódott a volt kelet-németországi szovjet fegyveres erőkről, azaz ez irányú munkáját eredményesen végezte" ― jelentette ki Matthias Uhl, a tanulmány egyik szerzője. Az ügynökök túlnyomó többsége egykori NDK-s állampolgár volt.

Tovább működnek a Mars-autók

Ismét, immár ötödször meghosszabbították a Spirit és az Opportunity amerikai Mars-autók küldetését, és a két önjáró szerkezet a várakozások szerint legalább 2009-ig aktív marad ― jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A két kutatószonda 2004 januárjában érkezett meg a vörös bolygó felszínére, és akkor irányítói 90 napos garanciát adtak működésükre. A két Mars-autó azonban minden várakozást felülmúlóan még mindig képes folytatni tudományos munkáját. Az Opportunity jelenleg egy kráter belsejében ereszkedik le, míg a Spirit a bolygó másik oldalán egy fennsík geológiai képződményeiről küld a földi irányítóközpontba egyebek mellett mikroszkopikus felvételeket is, amelyek tanulmányozása révén a kutatók víz és vulkanikus lávafolyadék elegyének nyomait mutatták ki. A két Mars-robot tudományos adatainak elemzése egyébként már korábban alátámasztotta azt az elméletet, hogy a vörös bolygónak a régmúltban volt egy mostaninál jóval nedvesebb és melegebb korszaka, amikor valószínűleg kezdetleges életformák is megjelentek rajta.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4439
szavazógép
2007-10-18: Világfigyelő - x:

Előre hozott választások Lengyelországban

Lengyelországban pár nappal az előre hozott parlamenti választások előtt, akárcsak a két évvel korábbi legutóbbi választások finisében, két jobbközép formáció — a kormányzó nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) és fő vetélytársa, az ellenzéki, jobboldali liberális Polgári Platform (PO) — utcahosszal vezeti a közvélemény-kutatásokat. Az alábbi összeállítás a lengyel parlamentbe várhatóan bejutó pártokra villant rá.
2007-10-19: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor

Színház
A sepsiszentgyörgyi színház kamaratermében ma 19 órától Ruszuly Éva egyéni előadóestjének bemutatója: Visky András: Júlia. A következő előadás holnap 19 órától.