Hírsaláta

2011. május 4., szerda, Belföld

VÂNTU ELADTA A REALITATEA TÉVÉT. Új tulajdonosa van az egyik legbefolyásosabb tömegtájékoztatási eszköznek, a Realitatea hírtelevíziónak Elan Schwartzenberg romániai üzletember személyében, aki a fogdába került Sorin Ovidiu Vântutól vásárolta meg a médiavállalat részvényeinek kilencven százalékát.

A tranzakció részleteit múlt héten tárgyalta meg Vântu és Schwartzenberg, amikor az előbbi még szabadlábon volt. Vântut éppen a Realitatea televízióval kapcsolatos ügy miatt helyezték előzetes letartóztatásba pénteken. Az intézmény menedzselési jogát tavaly eladta egy másik román üzletembernek, Sebastian Ghiţának, akivel azonban később összeveszett, és aki feljelentette Vântut az ügyészségen zsarolás miatt. A rendszerváltás előtt egyszerű könyvelőként dolgozó, majd 1989 után meggazdagodott Vântu ellen egy másik per is folyik, amelyben bűnpártolással vádolják a 300 000 embert károsító FNI-pilótajátékban. Traian Băsescu államfő is legfőbb politikai ellenségének tartja Vântut és a Realitatea televíziót. (România liberă).
ARANY JÁNOS-DÍJAK. Hat külföldi magyar tudós vehette át hétfőn a Magyar Tudományos Akadémián a külhoni magyar tudósok elismerésére szolgáló Arany János-díjakat és -érmeket Pálinkás Józseftől, az MTA elnökétől. Ketten közülük erdélyiek: Arany János-életműdíjat vehetett át Feszt György, a marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem nyugalmazott egyetemi tanára, Arany János Kiemelkedő Tudományos Telje­sítmény díjjal ismerték el Bíró Domokos, a fizikai tudományok doktorának, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem tanárának munkásságát. (MTI)
DICSŐ. Huszonnégy órás határidőt adott Alexandru Adrian Matei DLP-s dicsőszentmártoni polgármester és a Maros megyei város jegyzője, Viorel Răzvan Groza a helyi kórház igazgatójának, hogy eltávolítsa a kapusfülkére és a járóbeteg-rendelő homlokzatára kihelyezett kétnyelvű feliratokat. Az elöljáró úgy hivatkozik az 1991/50-es törvényre, hogy közben megemlíti: a város magyarsága nem éri el a húsz százalékot (a hivatalos statisztika szerint 18,84 százalék). A legutóbbi tanácsülésen felmerült, hogy az önkormányzatnak lépnie kellene a kétnyelvű felirat ellen, és bár nem szavazhattak erről, mert a kórház a megyei tanácshoz tartozik, a polgármester hét végén elküldte a felszólítást Szász János kórházigazgatónak. Ő azonban kijelentette: a táblák a helyükön maradnak. (Krónika)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 160
szavazógép
2011-05-04: Közélet - Farkas Réka:

Külföldi hírek

Zaklatják a visszahonosított magyarokat
Az ukrán elnöknek írt nyílt levélben tiltakozik a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) azoknak a kárpátaljai magyaroknak az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) általi megfélemlítése ellen, akik az egyszerűsített honosítási eljárással felvették a magyar állampolgárságot.
2011-05-04: Közélet - Szekeres Attila:

Önzetlenül segíteni

Belánszky-Demkó Zsolt, Kinyik Margit és Miklósa Erika A szerző felvétele
Az önkéntességről szerveztek kerekasztal-beszélgetést tegnap, kihasználták, hogy a Szent György-napok vendégeként jelen lehet Miklósa Erika opera-énekesnő, Magyarország önkéntességi nagykövete is. A rendezvényt külön köszöntötte a magyar államfő.