Belföldi hírek

2011. május 5., csütörtök, Belföld

Felügyelik az állami vállalatokat
A gazdasági és kereskedelmi minisztérium alárendeltségébe tartozó, a Nemzetközi Valutaalap által monitorizált cégek "legnagyobb részt" elérték a 2011 első harmadára kitűzött pénzügyi céljaikat – közölte tegnap a gazdasági minisztérium a valutaalap, a Világbank és az Európa Tanács küldöttségével folytatott találkozót követően.

A megbeszélésen a kormány által kezdeményezett reformok, valamint a gazdasági minisztérium alárendeltségébe tartozó, felügyelt cégek átszervezési programjainak menetéről is tárgyaltak, és az újabb megállapodás előjeleként bővítették a monitorizált cégek névsorát. Az újonnan felvett kilenc társaság között van a posta, a Tarom légitársaság, egy erőmű, az áramszolgáltató és a vasút két-két részlege, az Oltchim és az Olténia Országos Lignittársaság. A megfigyelési listán maradt négy vasúti részleg (köztük az utas- és teherszállítás), az országos útügyi társaság, az Or­szágos Kőszéntársaság, a Termoelectrica, a bukaresti metró és villanyerőművek, de törölték az Országos Talajjavító Hatóságot.

Ellenőrzik a betegellátást
Az országos egészségbiztosító pénztárral szerződésben álló kórházak, rendelők beható ellenőrzését kérte tegnap Cseke Attila egészségügyi miniszter, mert az utóbbi időben többször felmerült az a gyanú, hogy néhol olyan egészségügyi szolgáltatásokat is elszámoltattak, amelyeket a valóságban nem végeztek el. Az ellenőrzést a biztosító végzi, a végleges jelentést május 20-ig kell elkészíteni. Ha bizonyítható visszaélést vagy csalást találnak, átadják az ügyet a bűnüldöző hatóságoknak.

Alkotmányosak a vitatott jogszabályok
Nem ütközik az alaptörvénybe a társadalmi párbeszéd törvénykönyve és a tanügyi alkalmazottak 2011-es bérezéséről szóló jogszabály – mondta ki tegnap az alkotmánybíróság, döntésével elutasítva az ellenzék által benyújtott óvásokat. A kormány április 18-án vállalt felelősséget e két törvényért a parlamentben, ám az SZDP és az NLP az eljárást és a törvény előkészítését, illetve végleges változatát is alkotmányellenesnek ítélte; a taláros testület azonban nem nekik adott igazat.

Negyvenezer kifehérített munkaviszony
A feketemunka visszaszorítását célzó kétnapi ellenőrző kampányt követően 42 000 alkalmazási szerződést kötöttek, ami Emil Boc kormányfő szerint annyit jelent, hogy "42 000 ember élvezhet biztonságot az egészség, a munkanélküliség, a nyugdíj tekintetében, valamint törvényes bért kaphat". A hármas összetételű (munkaügyi, pénzügyi és belügyi) csoportok május 2-án és 3-án 652 céget ellenőriztek, és e vizsgálatok eredménye a sok törvényessé vált munkaviszony; eddig országszinten napi tíz-tizenkét szerződést sikerült felmutatni. A kirótt bírságok összege két nap alatt 820 000 lej volt, és az ellenőrzések folytatódnak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1445
szavazógép
2011-05-05: Belföld - :

Hírsaláta

A HARC MÉG NEM DŐLT EL. Oszama bin Laden megölésével korántsem dőlt még el a terrorizmus elleni harc sorsa, az al-Kaida-vezér majd csak akkor lesz igazán halott, amikor beszélni sem fognak róla – írja az Evenimentul zilei.
2011-05-05: Közélet - Farkas Réka:

Külföldi hírek

Alkotmányellenes nacionalizmus
Alkotmányellenes lenne, ha Szlovákiában népszavazást rendeznének arról, hogy a hivatalos érintkezésekben kizárólag a szlovák nyelvet legyen szabad használni – állítja Rudolf Chmel szlovák emberi jogi és kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes. Chmel tegnapi nyilatkozatában az ellenzéki Szlo­vák Nemzeti Párt (SNS) kezdeményezésére reagált. A párt a közelmúltban aláírásgyűjtésbe kezdett a népszavazás kiírása érdekében. Ján Slota, az SNS elnöke szerint eddig már mintegy hatvanezer aláírás gyűlt össze. A hatályos szabályok szerint ahhoz, hogy az államfő kiírja a népszavazást, 350 000 aláírásra van szükség.