Belföldi hírek

2011. május 11., szerda, Belföld

Újabb megállapodás, újabb megszorítások
A kormány a Nemzetközi Valutaalap küldöttségével folytatott legutóbbi tárgyalásokon vállalta, hogy a következő időszakban meg­szünteti a távfűtési rendszerekben használt hőenergia utáni állami támogatást, így a városi lakosság távfűtésért és meleg vízért fizetett számlája 60 százalékkal emelkedhet év végéig. A hőenergia előállítását jelenleg az állami és a helyi költségvetésből finanszírozzák.

Jeffrey Franks, az IMF romániai küldöttségének vezetője szerint a kormány év végéig megszünteti a központi költségvetésből folyósított szubvenciót, de megtartja az eddigi szinten, esetleg növeli is a hátrányos helyzetűek fűtési támogatását. ,,Többféle fűtési szubvenció létezik. A leginkább rászorulóknak nyújtott fűtési segély maradhatna az eddigi szinten, sőt, akár nőhetne is. De létezik a központilag kiutalt távhőtámogatás is, amelyet a kormány ki akar iktatni az év évégig, és ott vannak a helyi hatóságok által nyújtott támogatások, amelyeket egyelőre nem vettünk figyelembe" – ecsetelte Franks. Jelenleg a kormány a központi költségvetésből fizeti a hőenergia előállításához szükséges üzemanyag árának 45 százalékát, de a lakosság által a távfűtésért fizetett ár településről településre változik annak függvényében, hogy hol mekkora támogatást nyújt a polgármesteri hivatal. v Ugyancsak a kormány által vállalt intézkedések között szerepel az Országos Útügyi Vállalat által felhalmozott 737 millió lejes tartozás kifizetése. Ugyan­akkor a társaság 622 alkalmazottját elbocsátják. v A kormány azt is vállalta, hogy felszámolják a Râmnicu Vâlcea-i Oltchim vállalatot, amennyiben idén sem sikerül privatizálni azt.

Újabb áldozat Afganisztánban
Házilag gyártott pokolgép robbanása következtében meghalt Afganisztánban egy 28 éves román katona, aki járőrözött az ország déli részén fekvő Zabul tartományban – közölte tegnap a védelmi minisztérium. Románia 2003 óta vesz részt az afganisztáni katonai műveletekben, 1770 katonát állomásoztat a közép-ázsiai országban, többségüket a NATO vezetése alatt álló nemzetközi biztonsági erő kötelékében. Eddig tizenkilenc román katona vesztette életét Afganisztánban.

Nem eladó a román föld
Valeriu Tabără mezőgazdasági miniszter tegnap kijelentette: ösztönzi a külföldi befektetéseket a mezőgazdaságban, de határozottan ellenezni fogja a külföldiek mezőgazdasági területvásárlását megengedő jogszabály-módosítást. ,,Nem adunk el mezőgazdasági területet azoknak, akik nem Románia állampolgárai, mindegy, hogy arabok vagy mások, fehérek, feketék, szőkék vagy kékek" – szögezte le a tárcavezető. Hangsúlyozta: a törvény szerint csak romániai állandó lakhellyel, illetve székhellyel rendelkező magán- és jogi személyek vásárolhatnak területeket. Tabără mindezt annak kapcsán mondta, hogy a hét végén Adrian Rădulescu államtitkár közölte: arab befektetők kiterjedt, 2000–5000 hektáros mezőgazdasági területeket akarnak felvásárolni Romániában, de hosszú távú partnerségre is lépnének román gazdákkal terményeik felvásárlása érdekében.

Mihály király függetlenedik
Megszakította a történelmi és dinasztikus kapcsolatokat a német Hohenzollern-házzal Mihály király, aki egyúttal lemondott a Hohenzollern-Sigmaringen cím használatáról. Mint mondta, ezzel a döntéssel nagyapja, I. Ferdinánd útját követi, akinek célja a román királyi család nemzeti jellegének és függetlenségének megerősítése volt.

Állami lakások piaci áron
A kormány támogatja az állami lakások eladási ára új kiszámolási módszerének kidolgozását, amely lehetővé tenné, hogy az önkormányzatok egy szakértő által megállapított áron értékesítsék a házakat, amely közelebb áll a valós piaci értékhez. Az új kiszámítási módszertan szerint az állami alapokból épített lakások árát a helyi hatóságok állapíthatnák meg a piaci árhoz viszonyítva, a folyamatba egy szakértőt is be kell vonni. Az érvelés szerint az új árkiszámítási módszerrel nőne a lakáseladásokból befolyó összeg, és így több pénz lenne a helyi költségvetésben új lakások építésére. Év elején Elena Udrea fejlesztési miniszter azt mondta, hogy tavaly csak 40 ANL-s lakást sikerült eladni, pedig több mint 5000 kérést iktattak, de hosszasak a procedúrák, és az önkormányzatok nem akarják eladni az lakásokat, szívesebben gyűjtik a bérleti díjat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1785
szavazógép
2011-05-11: Belföld - :

Hírsaláta

KONZERVATÍV NEMZETFÉLTÉS. Romániában nincs helyük az etnikai pártoknak – szögezte le Bogdan Diaconu, a Konzervatív Párt alelnöke, aki szerint a magyar pártok és politikai szervezetek nemzetbiztonsági fenyegetést jelentenek. A politikus úgy véli, a kisebbségek helye nem pártokban, hanem civil szervezetekben van. A bejegyzés előtt álló Erdélyi Magyar Néppárt a szélsőséges politizáláshoz való jog hivatalos elismerését szeretné, Románia egy részének elrablására törekszik, így az RMDSZ-hez és az MPP-hez hasonlóan újabb fenyegetést jelent a romániai alkotmányos rendre – állítja a politikus, értetlenségének adva hangot, hogy miként lehet törvényesíteni egy olyan párt bejegyzését, amely Románia szuveranitására és területi integritására tör. (Krónika)
2011-05-11: Közélet - Hecser László:

Támogatás a baróti kórháznak

Az erdővidéki polgármesterek aláírták a baróti kórház támogatását lehetővé tevő szerződést, így az önkormányzatokkal való együttműködésnek köszönhetően hosszú távon biztosított az egészségügyi intézmény költségeinek fedezése.