Hírsaláta

2011. május 12., csütörtök, Belföld

ELKOBZOTT IRATOKAT KAPOTT VISSZA AZ EGYHÁZ. Több, a XV. és XVI. századból származó, de a hetvenes évek elején elkobzott levéltári dokumentumot sikerült visszaszereznie az Erdélyi Református Egyházkerületnek – jelentette be kolozsvári sajtótájékoztatóján Sipos Gábor, az egyházkerület levéltárának vezetője és Ősz Sándor Előd levéltáros.

1970–71-ben, amikor létrehozták Bukarestben a Román Nemzeti Múzeumot, nemcsak a megyei múzeumok értékesebb tárgyait szállították a román fővárosba, hanem egyházi intézményeket is arra kényszerítettek, hogy "helyezzék letétbe" kulturális örökségnek számító értékeiket. Így került az Erdélyi Református Egyházkerület Központi Gyűjtőlevéltárában őrzött több értékes irat is 1971 márciusában Bukarestbe. Az iratokat elzárva tartották a nagyközönség és a kutatók elől. A visszaszerzett levéltári iratok között van Báthori Zsigmond erdélyi fejedelem 1587. december 28-án kiállított oklevele, amelyben 150 forintot adományoz a marosvásárhelyi református iskolának. Visszakerült Bethlen Gábor erdélyi fejedelem 1615. október 31-én kiállított oklevele is, amelyben megerősíti Báthori Zsigmond 1587-es adományát a marosvásárhelyi református iskolának. A visszakapott iratok részét képezi Apáczai Csere János 1659-ben II. Rákóczi György erdélyi fejedelemhez írott levele, amelyben anyagi segítséget kér a Kolozsvári Református Kollégium tanári karának bővítésére. Visszakerült I. Apafi Mihály erdélyi fejedelem dokumentuma, amelyben 1675-ben megerősít egy adásvételi szerződést. (Krónika)
CSÖKKENŐ LAKÁSÁRAK. Továbbra is csak lábadozik a romániai ingatlanpiac, az erdélyi városok többségében csökkentek a lakásárak. Csak az alacsony árak tartják valamelyest életben az ingatlanpiacot, amelyre változatlanul kedvezőtlenül hat a hitelezés bénultsága. Az ingatlanközvetítők szerint csakis a gazdasági növekedés mozdíthatja ki a holtpontról az ingatlanpiacot. Amúgy országos jelenség, hogy a vásárlók a tömbházalásokat részesítik előnyben. Megcsappant a külföldiek vásárlókedve is: ha korábban többen vásároltak nyaralókat, kis parasztházakat vidéki környezetben, most már jóval kevesebben érdeklődnek ezek iránt. (Új Magyar Szó)
KÉTSZÁZ KUTYÁT ÖLTEK MEG BOTOŞANI-BAN. Botoşani-ban egy éjszaka alatt több mint kétszáz kutyát altattak el, a helyszínre érkező újságírókat pedig téglákkal dobálták az alkalmazottak, végül a rendőrségnek kellett beavatkoznia. Az állatvédőknek az alkalmazottak azt mondták, hogy a menhely vezetőjének utasítására altatták el a kutyákat. Az alpolgármester pedig úgy nyilatkozott, hogy a menhelyen az elmúlt hónapban járvány ütött ki, melyben kilencven kutya pusztult el, és ezért kellett elaltatni a többit is. (Erdély FM)
BLAGA NÉPSZERŰBB, MINT BOC. A Demokrata Libe­rális Párt választóinak körében Vasile Blaga népszerűbb, mint Emil Boc. Legalábbis ez derül ki a CSOP közvélemény-kutatási intézet felméréséből, amely szerint az alakulat szimpatizánsainak körében Vasile Blaga negyvennégy százalékos támogatottságot élvez, míg a jelenlegi pártelnök 36 százalékon áll. Mint ismeretes, a kormánypárt hét végi kongresszusán Blaga, Boc és Theodor Paleologu száll versenybe az elnöki tisztségért. Amúgy a lakosság körében a megkérdezettek alig tizenkét százaléka véli úgy, hogy a kormányfő alkalmas a pártelnöki tisztségre, ezzel szemben Blaga a válaszadók közel harmada szerint a legmegfelelőbb. (Adevărul)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 162
szavazógép
2011-05-12: Belföld - Farcádi Botond:

Belföldi hírek

Holland fenntartások
Hollandiának fenntartásai vannak azzal kapcsolatban, hogy Románia hamarosan a határellenőrzés nélküli schengeni övezet részévé váljon – mondta tegnap Bukarestben a holland Európa-ügyi miniszter.
2011-05-12: Közélet - Iochom István:

Rácz Károly nem mond le

A kézdivásárhelyi Polyp Televízió hétfői Közelkép című élő adásában Rácz Károly polgármestertől egy betelefonáló azt kérdezte, miért nem mond le. Az elöljáró válasza félreérthetőnek bizonyult, némely sajtóorgánumok úgy értelmezték, hogy lemondásra készül.