Belföldi hírek

2011. május 13., péntek, Belföld

Ponta kirohant Orbán Viktor ellen
Visszautasította a bukaresti magyar nagykövetség Victor Ponta szociáldemokrata pártelnök szerdán elhangzott állításait, melyek szerint Traian Băsescu és Orbán Viktor közös stratégiát dolgozott ki a romániai magyar közösség megosztására, és a két politikus "bolsevik, fasiszta, náci" értékeket képvisel.

Az ellenzéki pártvezér piteşti-i sajtótájékoztatóján rohant ki a román államfő és a magyar miniszterelnök ellen. Kifejtette: az RMDSZ nem megfelelő partner sem Băsescu, sem Orbán számára, ezért az említett stratégia szerint a szövetséget meg kell fenyegetni, meg kell zsarolni vagy akár el kell távolítani. Ponta úgy véli, Băsescu és Orbán egyaránt "Tőkés László új pártjára", a bejegyzésre váró Erdélyi Magyar Néppártra támaszkodik. Szerinte Băsescu és Orbán személyes stratégiájáról van szó, e két politikusban az a közös, hogy "bolsevik, fasiszta, náci értékeket" képviselnek. A Magyar Köztársaság bukaresti nagykövetsége tegnap közleményt adott ki, amely szerint Victor Ponta alaptalan rágalmakkal és kirívóan durva, sértő minősítésekkel illette Magyarország miniszterelnökét, aki most egyben az Európai Unió Tanácsának soros elnöke is. "Magától értetődik, hogy kategorikusan visszautasítjuk e közléseket, amelyek tartalma és stílusa sem elfogadható két európai szomszéd ország kapcsolatában. Sajnálattal tapasztaljuk azt is, hogy Victor Ponta ismétlődően a magyar miniszterelnököt is belekeveri román belpolitikai célú fellépéseibe, alaptalan rágalmakat is felhasználva" – áll a közleményben.


Véget ért a recesszió
Az első negyedévre várhatóan 0,5 százalékos nemzeti össztermék-növekedést jelent be ma az Országos Statisztikai Intézet – adta hírül a Mediafax hírügynökség kormányzati forrásokra hivatkozva. Ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy Románia technikai értelemben kilépett a recesszióból, mivel egymás után két negyedévben gazdasági növekedést ért el. Mint ismeretes, a tavalyi esztendő utolsó három hónapjában 0,1 százalékkal gyarapodott a nemzeti össztermék. A legutóbbi felmérés szerint egyébként a pénzügyi és gazdasági elemzők szintén arra számítanak, hogy a nemzeti össztermék nőtt az első negyedévben, az első negyedévi GDP-növekedésre vonatkozó becsléseik szerint 0,1 és 1,1 százalék között mozognak, ami 0,6 százalékos átlagot jelent.


Nem lesz hiány burgonyából
Idén a felső határhoz közelít a burgonyával beültetett terület nagysága, így várhatóan jó lesz a kínálat a piacon – vélekedett Valeriu Tabără mezőgazdasági miniszter. Hozzáfűzte azonban: az árak nem csökkennek majd jelentősen, mert "nem vagyunk sziget a nagy nemzetközi tengerben", és a krumpli ára Európában mindenhol emelkedett, nemcsak Romániában. A tárcavezető azt is elmondta: jelenleg nem élelmiszerválság van az országban, hiszen az élelem nem hiányzik a piacról, mint 1989 előtt, sokkal inkább a vásárlóerő kríziséről lehet beszélni. Az élelmiszerek árának emelkedését azonban az állam nem tudja megállítani – fűzte hozzá.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 161
szavazógép
2011-05-13: Közélet - Farkas Réka:

Elkészült az Autonómia kiskáté

Autonómia kiskátét adott ki a Székely Nemzeti Tanács, a 28 oldalas füzet tartalmazza az autonómiával kapcsolatosan leggyakrabban használt fogalmak magyarázatát, közérthetően ismerteti az SZNT dokumentumaiban is szereplő kifejezések jelentését.
2011-05-13: Közélet - Mózes László:

Külföldi hírek

Martonyi Dzurindával tárgyalt Pozsonyban
A magyar és a szlovák külügyminiszter szerint Budapest és Pozsony egyaránt folytatni kívánja a tárgyalásokat azokról a kérdésekről, amelyekben a két ország álláspontja eltér egymástól. "Néhány kérdésben eltérő a véleményünk, de ez nem gátolhat meg bennünket abban, hogy továbbra is munkálkodjunk alapvető célunk elérésén, azon, hogy állampolgáraink jobban érezzék magukat" – jelentette ki Mikulás Dzurinda.