Hírsaláta

2011. május 13., péntek, Belföld

AKADÉMIKUSOK A FUNAR-TÁBLÁÉRT. Nyílt levélben követeli több kolozsvári román akadémikus, hogy a kolozsvári önkormányzat tetesse vissza a Mátyás-szoborcsoport talapzatára a Gheorghe Funar által 1992-ben engedély nélkül felhelyezett táblát, amelyen Nicolae Iorga szövege áll: "A csatában győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Moldvabányán, amikor a győzhetetlen Moldva ellen indult."

A levelet olyan személyiségek írják alá, mint Camil Mureşan, Horia Colan, Dumitru Protase, Emil Burzo. A táblát 2009-ben távolították el, amikor elkezdődött a szoborcsoport felújítása, az idei átadásra pedig nem helyezték vissza. Az akadémikusok azzal érvelnek, hogy a tábla "részese volt a szobor történelmének, illetve Kolozsvár jelenkori kollektív tudatának". Szerintük a szobrot alkotó Fadrusz János rosszul ábrázolta Moldva lobogóját, így az arra enged következtetni, hogy Moldva Mátyás uralma alatt állt, márpedig Moldvabányán Magyarország királyát legyőzték a moldvaiak. (Krónika)
KÉZ KEZET MOS. A több tízmillió eurós szerződéseket odaítélő kórházaknál tapasztalták a legtöbb rendellenességet a közbeszerzések lebonyolításában – nyilatkozta Cristina Trăilă, a közbeszerzéseket felügyelő és ellenőrző országos hatóság elnöke. Szá­mos szabálytalanság tapasztalható a polgármesteri hivatalok és a minisztériumok által kiírt versenytárgyalásokon, ám ezeket egyebek mellett azért is nehéz feltárni, mert a tapasztalat azt mutatja, kéz kezet mos Romániában, az egymást váltogató tisztségviselők nem jelentik fel elődeiket – kivételt jelent, hogy Anca Boagiu szállítási miniszter kérte a hatóságot, ellenőrizzék az elődje, Radu Berceanu idején aláírt szerződéseket. A hatóság elnöke ugyanakkor azt állítja: a fellebbezéseket elbíráló bizottságot régebben kétszázalékos bizottságnak nevezeték – ugyanis a szerződések értékének két százalékát tette ki a csúszópénz. (România liberă)
RÉGI ÉS ÚJ BOJÁROK. Călin Popescu Tăriceanu volt liberális kormányfő úgy véli, a Demokrata Liberális Párt elnöki tisztségéért folyó küzdelem lényegében a Boc-tábor és Blaga támogatóinak harca a közpénzek fölötti ellenőrzés megkaparintásáért. Blog­bejegyzésében a liberális politikus azt állítja, a demokrata-liberális alakulat vezetői számára a jobboldaliság egyfajta oligarchikus úrhatnámság, amely abból áll, hogy a bojárok parancsolnak, a nép pedig szolgál. Szerinte mindegy, ki lesz a kormánypárt elnöke, mert a kormányzás módjában semmi sem fog változni. (Adevărul)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 163
szavazógép
2011-05-13: Közélet - Mózes László:

Külföldi hírek

Martonyi Dzurindával tárgyalt Pozsonyban
A magyar és a szlovák külügyminiszter szerint Budapest és Pozsony egyaránt folytatni kívánja a tárgyalásokat azokról a kérdésekről, amelyekben a két ország álláspontja eltér egymástól. "Néhány kérdésben eltérő a véleményünk, de ez nem gátolhat meg bennünket abban, hogy továbbra is munkálkodjunk alapvető célunk elérésén, azon, hogy állampolgáraink jobban érezzék magukat" – jelentette ki Mikulás Dzurinda.
2011-05-13: Közélet - Hecser László:

Később készül el a híd Bölönben

Borbély László környezetvédelmi miniszter márciusi bölöni látogatásakor elhangzott, másfél-két hónap alatt megépül és újra használható lesz a tavalyi árvíz által megrongált híd. Az ígéretből nem lesz semmi: a híd építésére új versenytárgyalást írnak ki, a part megerősítésére pedig később kerül sor.