Hírsaláta

2011. május 18., szerda, Belföld

AZ ELSŐ VAGONSZÁLLÓ. Bővült a keskeny nyomtávú kisvasútjáról ismert Máramaros megyei Felsővisó idegenforgalmi kínálata: a hét végén felavatták a falu vasútállomása mellett Románia egyetlen, vasúti kocsikból kialakított szállodáját. A Carpatia Express az egyik holtvágányon áll. A gurulni is képes szálloda két, egyenként tízfülkés hálókocsijában egyszerre negyven vendéget tudnak elszállásolni. A nosztalgiahotel része a resicabányai gyártmányú gőzmozdony és az étteremmé alakított vasúti kocsi is. A különleges vendéglátó-ipari egységet Andreas Karlstetter németországi vállalkozó működteti a kisvasutak megmentése érdekében alakult svájci Hilfe für die Wassertalbahn (Segítség a kisvasútnak) egyesület támogatásával. (Krónika)

NEMZETI HŐS, GYILKOS? Csibi Barna kirívó tettének – egy Avram Iancut idéző baba felakasztása – annyi haszna volt, hogy komoly történelmi lapok – a Historia és a historia.ro – foglalkozni kezdtek a témával. Hozzászólt a vitához Vladimir Tis­măneanu ismert politológus, valamint Adrian Cioroianu, Ovidiu Pecican, Emanuel Mihalache és Zoe Petre egyetemi tanár is, majd az Adevărul internetes portálján Marius Diaconescu történész és Ion Cristoiu lapszerkesztő beszélt az eddig jórészt elhallgatott témáról. A vitapartnerek elmondták, a románok nem csupán áldozatok voltak a forradalom idején, hanem hóhérok is a maguk során. "Mi, románok is gyilkoltunk, gyújtogattunk, erőszakoltuk a nőket. Hogy többet vagy kevesebbet, mint a magyarok? Az ilyen esetekben mindenféle statisztika vagy számbéli becslés értelmetlen. A dokumentumok nem adnak statisztikákat, de a mennyiséget egyetlen szóban ki lehet fejezni: sok volt." "Nem számít, ki gyilkolt többet, a kivégzések napirenden voltak, és nem válik becsületére sem a magyaroknak, sem a románoknak" – szögezték le.
DRÁGUL A VONAT ÉS A METRÓ. A kormány megígérte a Nemzetközi Valutaalapnak: legkésőbb augusztus végéig módosítja a törvénykezést annak érdekében, hogy lehetővé tegye a vasúti és a metrójegyek árának az infláció mértékét meghaladó emelését. Az intézkedést a valutaalappal egyeztetett szándéklevél tartalmazza – tudta meg a Mediafax. A szabadabb áremelésekre azért van szükség, hogy a Vasúttársaság és a Metrorex fedezni tudja bevételeiből a kiadásokat. Legutóbb tavaly szep­temberben emelték a vonat- és a metrójegyek árát.
LILIOM MINT VADIM. Megváltozott Crin Antonescu, amióta jobboldalinak tartott liberális pártjával szövetségre lépett a szocdemekkel. Sokan úgy vélik, hogy Corneliu Vadim Tudor helyébe lépett, akinek a hangja újabban – mióta az ügyészségen kell elszámolnia viselt dolgaival – elhalványodott. Az egykor elegáns, érvekkel vitatkozó liberális politikus eszköztárából újabban hiányoznak az érvek, helyüket a durva, meggondolatlan hang váltotta fel. Andrei Pleşut, aki többek közt figyelmeztette színeváltozására, lekommunistázta, Adriana Săftoiut, aki felhíva a figyelmét, mily sokat árt pártjuknak a Voiculescuval való, liberálisokhoz nem méltó szövetség, visítozó demokrata nőnek nevezte. Éles nacionalista hangvétele is zavaró. (Ziare.com)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 161
szavazógép
2011-05-18: Közélet - :

Korlátozott fűtéstámogatás

Emil Boc miniszterelnök tegnap bejelentette: családtagonként 850 lej jövedelemmel számolnak a fűtéstámogatásra jogosultak esetében, a pontos összeget a nyár végén szögezik le.
2011-05-18: Belföld - Csinta Samu:

Belföldi hírek

Markó Béla keménykedik
Az RMDSZ-nek szembe kellett néznie azzal, hogy Magyarország és a magyar kormány részéről barátságtalan üzenetek, "szimpátiák, valamint ellenszenvek alapján" meghozott döntések születnek – jelentette ki Markó Béla, a szövetség volt elnöke az Erdélyi Magyar Televízió (ETV) Több­szemközt című műsorában.