Hírsaláta

2011. május 19., csütörtök, Belföld

WASS ALBERT MÁIG TARTÓ MENEKÜLÉSE. Miután évekkel ezelőtt Bartha József holtmarosi református lelkipásztor a falu templomába menekítette a hatalom haragja elől Wass Albert mellszobrát, most az író Marosvécsen nyugvó hamvait is bevinné az istenházába. A lelkész azok után vette fontolóra ezt, miután a múlt hónapban ismeretlen tettesek meggyalázták Wass Albert kősírját. (Krónika)

JÓBÓL IS MEGÁRT A SOK? Frunda szerint túl sok a sajtónak a szabadság, melyet élvez, és törvényt kell alkotni annak szabályozására. A magyar szenátor szerint a hazai újságok sértik a tisztségviselők személyi jogait. Érdekes, az európai sajtófigyelő arról értesítette alig egy hete a közvéleményt, hogy Romániában aggasztóan sérül a sajtószabadság. (Realitatea)
MÉG KÉT HÓNAP. Hat hónapnyi halasztás után, 2011. július 15-én lép életbe a kötelező lakásbiztosítást előíró jogszabály, ami a lakosság zömének költekezéstöbbletet fog jelenteni. Az új törvény szerint a városi és vidéki lakástulajdonosoknak – jogi és magánszemélyeknek egyaránt – biztosítást kell kötniük a birtokukban lévő lakóingatlanra háromféle természeti katasztrófa (földrengés, földcsuszamlás és árvíz) okozta károk ellen. A július 15-től érvényes új jogszabály (2008/260-os számú törvény) szerint, ha valakinek már van fakultatív lakásbiztosítási szerződése, a kötelezőt legtöbb öt nappal annak lejárta után meg kell kötnie. Ha július 15-én fakultatív szerződéssel az ingatlan biztosított, a kötelező biztosítás megkötésekor ezt jelezni kell az érintett biztosítótársaságnál, hogy ne kétszerezzék meg az összeget. A törvény szigora 100–500 lejes büntetést helyez kilátásba mindazoknak, akik elmulasztják megkötni a kötelező lakásbiztosítási szerződést. (Szabadság)
ROSSZNAK TARTJÁK A KERETSZERZŐDÉST. A családorvosok változatlanul nem értenek egyet az új keretszerződés több pontjával, valamint az ügyeleti központokra vonatkozó feltételek egy részével, ezért egyelőre nem írják alá. A betegeket akarják szolgálni, nem a kormányt – mondja a családorvosi szövetség egyik megyei vezetője. Az új, két évre szóló keretszerződésnek április elsején kellett volna életbe lépnie, ám néhány nappal a határidő előtt az egészségügyi minisztérium június elsejéig meghosszabbította a múlt évi keretszerződést. (Székelyhon)
ELJÁRT BACONSCHI SZÁJA. Egyszerű indítványt készít az ellenzék a külügyminiszter ellen. Ennek oka, hogy Teodor Baconschi a Demokrata Liberális Párt konvencióján biztosította pártbeli társait, a levélszavazást bevezető törvénytervezet révén alakulatuk egymillió vokshoz jut. A Szociáldemokrata Párt vezetősége elfogadhatatlannak tart egy ilyen kijelentést, és a Nemzeti Liberális Párttal együtt aláírást gyűjt a külügyminiszter felelősségre vonásáért. (Kolozsvári Rádió)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 161
szavazógép
2011-05-19: Közélet - :

Halasztanák a szavazást

Ha a szenátus elfogadja az oktatási törvény módosítását a Mircia Giurgiu képviselő által javasolt formában, az RMDSZ-nek nincs amit keresnie a kormánykoalícióban – véli Bokor Tibor háromszéki szenátor is.
2011-05-19: Belföld - Farcádi Botond:

Belföldi hírek

Börtönbüntetés falopásért
Idén, az Erdők Nemzetközi Évében elsődleges fontosságú, hogy jobban odafigyeljünk az újraerdősítési akciókra, valamint a törvénytelen erdőkivágás visszaszorítását célzó ellenőrzésekre – jelentette be Borbély László környezetvédelmi miniszter tegnap a belügyi tárca vezetőjével tartott sajtóértekezleten.