Belföldi hírek

2011. május 20., péntek, Belföld

Kórházbesorolások hajrája
A kórházak 80 százaléka, azaz 275 egység kapta meg csütörtökig a besorolást, legtöbbjük IV. és V. kategóriába, más egységeket azonban nem lehetett besorolni – jelentette Cseke Attila egészségügyi miniszter.

Öt egység – a bukaresti Sürgősségi Egyetemi Kórház, a bukaresti Floreasca Egyetemi Sürgősségi Kórház, a temesvári Megyei Egyetemi Sürgősségi Kórház, a marosvásárhelyi Megyei Egyetemi Sürgősségi Kórház és a iaşi-i Sf. Spiridon Megyei Egyetemi Sürgősségi Kórház – került az I. kategóriába azzal a feltétellel, hogy 2011. december 31-ig valamennyiben elkészítik a sajátos beilleszkedési tervet, azaz felveszik a kategóriában előírt hiányzó szakokat.

Kinek járjon fűtéstámogatás?
Traian Igaş közigazgatási és belügyminiszter szerint továbbra is biztosítani kell az állami támogatást a fűtésre, de segélyben csak azok részesülhetnek, akik valóban rászorulnak erre. A tárcavezető a Romániai Municípiumok Egye­sületének Marosvásárhelyen zajló ülésén elmondta: nem tartja természetesnek, hogy a távfűtési rendszerre csatlakozott fogyasztók mindenike részesüljön a támogatásban. A kormány a nyár végéig rögzíti azt a felső jövedelemhatárt, amely még feljogosít fűtéstámogatásra, a nagyobb jövedelemmel, illetve a több lakással rendelkezők azonban a teljes árat fizetik majd, nyilatkozta korábban Emil Boc miniszterelnök.

Adósságcsúcs
Újabb történelmi csúcsot ért el a román államadósság, amely március végén a bruttó össztermék (GDP) 36,7 százalékát tette ki. A pénzügyminisztérium adatai szerint 2011 első negyedében ötmilliárd lejjel nőtt az államadósság, így március végén elérte a 198,9 milliárd lejt. Elemzők szerint a román államadósság szerkezete kedvezőtlen, ugyanis túl nagy arányt képviselnek az egy évnél rövidebb lejáratú kölcsönök. Ugyanakkor Romániának nem kell aggódnia, amíg az államadósságot a GDP-arányos negyven százalék alatti szinten tudják tartani. A Nemzetközi Valutaalap, az Európai Bizottság és a Világbank által nyújtott nemzetközi hitelcsomag révén kapott kölcsön a román államadósság csaknem negyven százalékát teszi ki. A korábban alacsony szinten lévő államadósság tavaly gyors ütemben nőtt, 2010-ben havonta egymilliárd euróval emelkedett.

SZDP-s mézesmadzag
Az RMDSZ megkaphatná a szenátus elnöki tisztségét, amennyiben hajlandó lenne kilépni a kormánykoalícióból. Ezt helyezte kilátásba a Szociáldemokrata Párt, amely akár Mircea Geoanát is hajlandó lenne félreállítani a szenátus elnöki tisztségből az egyezség megkötése esetén. Az RMDSZ-nek első alkalommal ajánlották fel a szenátus elnöki tisztségét.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1785
szavazógép
2011-05-20: Belföld - :

Hírsaláta

AZ OLTYÁN, AZ OLTYÁN. Radu Berceanu volt szállításügyi miniszter kedden kijelentette: az erdélyi autópálya építése nem elsődleges Románia számára, a terv mindig is "hülyeség" volt. "Az autópálya építése nem prioritás. Megmondtuk az EU-nak, hogy akarjuk a 4-es folyosót, utána mégsem tartottuk a szavunkat. Ezután már nem finanszíroz minket az EU, így senki más sem. Befejeztük azt a kicsi részt, mert már 80 százalékig elkészült, de a folytatás most nem prioritás" – mondta Berceanu Craiován. (Agerpres)
2011-05-20: Közélet - Szekeres Attila:

Külföldi hírek

Baconschi: a kisebbségi törvény elsődleges
A magyar EU-elnökség rendkívüli erőfeszítéseket tesz azért, hogy az EU-tagállamok foglalkozzanak Románia és Bulgária schengeni csatlakozásával – mondta Martonyi János magyar külügyminiszter, miután Budapesten megbeszéléseket folytatott román kollégájával.