Tiltás helyett szabályozást

2011. május 20., péntek, Közélet

Szokatlan vihart kavart a közvéleményben a falusi porták előtti terményárusítás betiltása. Arról van szó, hogy a rendelkezéseknek a tiltás mellett tartalmazniuk kellene az utcai árusítás szabályozását is.

Mert azzal semmi gond, ha a viszonteladók közül azokat, akik a csöves pityókát árusítják – a zsák közepébe csövet helyeznek el, és miután az így keletkezett kürtőt kővel vagy egyéb anyaggal feltöltik, a csövet eltávolítják –, meglepetésszerű ellenőrzéssel kiszűrik, de a tisztességes nyujtódi gazdát a kapu elől a portára parancsolni, amikor annak a kapu előtti terménykiállítással egybekötött áruértékesítése látványként is megkapóan szép, életet visz az egyébként tetszhalottnak tűnő településbe, badarság. Azért is említem Nyujtódot, mert a falu településszerkezete olyan, hogy a porták előtt a gépkocsik megállhatnak a forgalom veszélyeztetése vagy akadályozása nélkül.
A kapu előtti terményárusítás viszont elégörget egy valójában szabályozásra váró hatósági közbelépést. Mifelénk, szociális szempontokat is figyelembe véve, szabályozni kellene a gombaárusítást, vigyázva arra, hogy ezzel a legszegényebb társadalmi rétegekhez tartozókat ne fosszák meg még a létminimum alatti lét lehetőségétől is. Ugyanez vonatkozik az erdeigyümölcs-árusításra is. Bár törvény szabályozza a gomba és az erdei gyümölcs gyűjtését és értékesítését, a hatóságok efölött elnéztek.
Viszont az árusok közül ki kellene szűrni azokat, akik csalafinta módon áfonya helyett egyéb bogyókat kevernek az áruba, a gombaárusok közül azokat, akik kukacos, rohadt és mocskos példányokat is belevegyítenek a kívülről nézvést piacos kínálatba. Mindenkinek jó lenne, ha kis asztalkákon, esetleg átlátszó fólia alatt tárolnák a portékát.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mit gondol a tanügyi sztrájkról?
eredmények
szavazatok száma 570
szavazógép
2011-05-20: Közélet - :

Földrengést szimuláltak Kézdivásárhelyen

Tegnap délelőtt a Kovászna Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség taktikai gyakorlatot tartott Kézdivásárhelyen: a feladat egy Vrancea övezetében bekövetkezett 6,5 fokos földrengés következményeinek a mérséklése volt.
2011-05-20: Közélet - Iochom István:

Épül a Nemere Útja

A Polgár-Társ Alapítvány támogatásával szervezték meg az idei első Nemere Útja-tábort a kurtapataki iskolában.