Változatok négy sávra

2011. május 20., péntek, Közélet

A Bussines Standard a világválság elején, 2009-ben nem talált gazdaságpolitikai magyarázatot arra, hogy a jóval kisebb Magyarországon miért háromszor hosszabb az autópálya-hálózat, mint Romániában. És mert minden mindennel összefügg, mioritikus országunk sok-sok polgára ilyenkor a közpénzek csábító bájait emlegeti.

Az elmúlt két évtizedben annyi szállításügyi minisztere volt Romániának, hogy összeszámolni is nehéz. Közös vonásuk: az útépítésre vonatkozó ígéretüket soha, még véletlenül sem tartották be. Álljon itt példaként a Bukarest–Konstanca autópálya átadásáról elhangzott miniszteri próféciák kistükre: tizenegy évvel ezelőtt Miron Mitrea 2007-re, hat évvel ezelőtt Gheorghe Dobre 2008-ra, három évvel ezelőtt Ludovic Orban 2011-re, két évvel ezelőtt Radu Berceanu szintén 2011-re ígérte, de csak az egyik sávot, ez év tavaszán pedig a jelenlegi tárcavezető, Anca Boagiu az idei átadást – ezt vártuk, nemde? – lehetetlennek tartja. És meg is magyarázza, hogy miért: a francia kivitelező megtagadta a munka folytatását. A miniszter asszony nem mondta a legfontosabbat: a román állam a tavalyról elmaradt kifizetések fejében egy huncut lejecskét sem utalt át a kivitelező számlájára.
A nyolcvanöt esztendővel ezelőtt Chicagóban alapított, világviszonylatban is tekintélyes gazdaságkutató cég, az A. T. Kearney szerint Románia úthálózata 130–150 év múlva érheti el a nyugat-európai színvonalat. A minőségről nem is beszélve, arról például, hogy a Bukarest–Piteşti autópályát az elmúlt negyedszázadban folyamatosan toldozták-foltozták. Mindhiába.
Bennünket, székelyföldieket az erdélyi, Brassó–Marosvásár­hely–Kolozsvár–Nagyvárad autópálya érdekel leginkább, hiszen Brassónál vagy Feketehalomnál rákanyarodva fele idő alatt juthatnánk el határon túli fővárosunkba. A tervek szerint 2013-ban kipróbálhatjuk. Csakhogy ez az ígéret miért különbözne a már említettektől? A 415 kilométerből eddig ötvenkettő készült el. Emil Boc miniszterelnök a folytatást ígéri, miközben a szállításügyi minisztériumban a kapus is tudja, hogy 2011-ben minden autópálya-építésre szánt lejt a dél-erdélyi terv megvalósítására fordítanak. Továbbá: a kivitelező, az amerikai Bechtel cég ez év elején úgy bezárta a boltot, hogy az alkalmazottjait is elbocsátotta. Nem hajlandó folytatni a munkát, mert a 2010-re járó 94 millió euróból egy büdös vasat sem kapott. Kitekert jogásznyelven szólva: a huncut lejecske esete forog fenn.
De amint azt valamennyien tudjuk, a hosszú élet titka a derűlátás. Az eddigi munkaütem alapján könnyen kiszámoltam, hogy 116 éves koromban boldogan kanyarodom fel a frissen felavatott erdélyi autópályára. Zsolti unokám akkor még csak 76 éves lesz.
Nemrégiben jött a jó hír: Dél-Erdélyben gazdára lelt a Nagyszeben–Nagylak közötti autópálya-építés minden szakasza. Átadás: 2013 ősze. A költségek 85 százalékát az Európai Unió fedezi, úgyhogy a közpénzek bájai itt csak 15 százaléknyi eséllyel kísértenek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mit gondol a tanügyi sztrájkról?
eredmények
szavazatok száma 364
szavazógép
2011-05-20: Közélet - Iochom István:

Épül a Nemere Útja

A Polgár-Társ Alapítvány támogatásával szervezték meg az idei első Nemere Útja-tábort a kurtapataki iskolában.
2011-05-20: Nyílttér - :

Az utca hangja

INCZE ANNA, Sepsi­szentgyörgy. Egy barakk­ban lakom a Csíki utcában, de innen is ki akarnak költöztetni. Valamikor tanácsi lakásban laktunk, fizettük érte a bért rendesen, de lebontották, és hiába kértem mást, nem kaptam, pedig azok közül, akik ott laktak, mindenkit elhelyeztek valahogy. Albérletre nem telik, a betegnyugdíjamat is levágták, a szociális segélyt is, az ingyenebédet is. 48 éves vagyok, alkalmi munkákból tartom fenn magam, és a bútoraimat is el kellett dobnom, mert nem fértek a barakkba. Hova menjek, mit tegyek?