Székelyföldi NapokHagyomány született

2011. május 26., csütörtök, Közélet

Egy hétig három megye számos helyszínén, sok kulturális rendezvénnyel zajlik a Székelyföldi Napok második kiadása. A cél: értékeink egységes megjelenítése, megmutatni egymásnak is mindazt, amit egy-egy megye művészei alkottak, no meg a csíksomlyói búcsút megelőző héten turistákat, érdeklődőket vonzani, megeleveníteni a távolabbi vidékekről érkezők előtt Székelyföld erényeinek sokszínűségét – hangzott el tegnap Hargita, Maros és Kovászna megye tanácselnökeinek közös sajtótájékoztatóján Sepsiszentgyörgyön.

Június 3-án, jövő pénteken startol a Székelyföldi Napok, a hivatalos megnyitóra azonban csak vasárnap a Perkőn megrendezett gyermek- és ifjúsági néptánctalálkozón kerül sor. Számos rendezvényt tartanak az ezt követő héten, koncertek, gyermek- és felnőttelőadások, kiállítások, író-olvasó találkozók, könyvbemutatók lesznek, nemcsak a városokban, megyeszékhelyeken, de több faluban is. Sokrétű, színes kavalkád várható, mely során megünneplik a 137 éves szovátai Medve-tó születésnapját, de közös koncertet tart a Csíki és a Georgius zenekar, tárlaton mutatkoznak be a Hargita megyei képzőművészek, és Sepsiszentgyörgy kiállítással tiszteleg a tíz évvel ezelőtt elhunyt Baász Imre előtt.
Idén szintén a Székely­földi Napok részeként először adják át az Orbán Balázs-díjat, mindhárom megyéből egy-egy kiemelkedő személyiség kapja, egyelőre titok, kik lesznek a kitüntetettek, csak annyit árultak el a kezdeményezők, hogy az önkéntesség évének jegyében választották ki az arra érdemeseket.
A három székelyföldi megye önkormányzata tavaly szervezte meg először közösen a régió kulturális ünnepét. Lokodi Emőke Maros megyei tanácselnök szerint a 2004–2007 közötti időszakra jellemző vetélkedés után ráébredtek, nem az egymással való versengés jelent megoldást, közösen sokkal hatásosabban, hatékonyabban tudják népszerűsíteni a régiót, no meg saját megyéjüket. Borboly Csaba Hargita megyei elnök szavaival: "rájöttünk, egy meg egy meg egy nem három, hanem annál jóval több". Két éve tudatos a közös építkezés, egyre több pályázatot készítenek együtt, és szaporodnak a három megye rendezvényei is. A nyárra tervezett programok közül a július első szombatján sorra kerülő Ezer székely leány találkozót említették, amelyre Háromszékről idén kétszáz leány utazik, a július végi Székely vágtát, melynek az Óriáspince-tető ad otthont, illetve az augusztusi Székely­földi kerékpáros körversenyt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 346
szavazógép
2011-05-26: Közélet - Csinta Samu:

Rajt vagy célegyenes?

Érdemi előrelépést sejtető határozatot hozhat Sepsiszentgyörgy és Kovászna megye tanácsának közgyűlése. A mai ülésen mindkét testület dönt arról, létrehozza-e a helyi, illetve a megyei önkormányzat közös társulását, amelynek célja a megyeszékhely turisztikai fejlődésének elősegítése – konkrét lépésként a Bodok Szálló visszavásárlása.
2011-05-26: Közélet - Farkas Réka:

Zsebeket laposító kicsengetés

Az öröm és az élet-, no meg a pályakezdés izgalmai mellett nem kis anyagi megterhelést jelent az érettségiző gyermekek csa­ládjának a kicsengetés. A mára kisebb esküvővel vetekedő méretűvé változtatott esemény kiadásai sokrétűek, nemcsak a tablóért, kicsengetési kártyákért, fényképekért kell fizetni, és nem is a tanároknak szánt köszönőajándék kerül sokba, jóval na­gyobb kiadás a ballagóruha, no meg a bankettre szánt kis­es­télyi, s persze a családi ebéd, amely jobb módúak esetében ven­­déglői eseménnyé változik, akár százfős meghívott sereggel.