Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A hétvége hírei

2007. október 22., hétfő, Közélet
Októberi tél

Hét végén több megyében okozott közlekedési bonyodalmakat a korai havazás. Brassó, Beszterce, Gorj, Szeben és Hargita útjain télies viszonyok között jártak a gépkocsik, a transzfogarasi út környékéről lavinaveszélyt jelentettek. Két Hargita megyei közlekedési balesetben öten vesztették életüket.

Tegnap este csak lépésben lehetett haladni Predeál környékén, több kilométer hosszú kocsisor alakult ki, de a híradások Hargita megyéből is nagyon nehéz útviszonyokról számoltak be. Több tucat turista rekedt a hegyekben, főként a Bucegi-hegységben és a Fogarasi-havasokban. A meteorológusok hét elejére esőzést ígérnek, illetve árvízveszélyre figyelmeztetnek.

Borbély közvetít fapados-ügyben

A WizzAir diszkont légitársaság felülvizsgálhatja döntését, miszerint november 13-tól erdélyi járatai a kolozsvári repülőtérről indulnak ― jelentette ki szombaton Marosvásárhelyen Borbély László regionális fejlesztési miniszter, az RMDSZ parlamenti képviselője. A politikus Maros megyei törvényhozóként vállalta, hogy közvetít a WizzAir és a marosvásárhelyi repülőtér vezetősége között. Borbély szerint a vállalat elköltözésének valós oka nem az, hogy a marosvásárhelyi repülőtér szomszédságában lévő vegyipari kombinát miatt gyakran keletkezik köd. Hozzátette: a fapados járatokat működtető társaság abban érdekelt, hogy a marosvásárhelyi repülőtér minél jobb minőségű szolgáltatásokat biztosítson. Csegzi Sándor marosvásárhelyi alpolgármester helytelenítette, ahogy a gondok ismertetése nélkül, szinte egyik napról a másikra fordított hátat a légitársaság Marosvásárhelynek, ezáltal pedig a Székelyföldnek.

Törököket öltek meg kurd lázadók

Legkevesebb huszonhárom török katona vesztette életét kurd lázadókkal folytatott összecsapások során tegnapra virradóra Törökország délkeleti részében, az iraki határ közelében. Tizenhét katona megsebesült. A hadsereg további erősítést küldött a térségbe, ahol nagy létszámú török katonai egységek próbálják megakadályozni, hogy a függetlenségért harcoló Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadói Irakból átszivárogjanak Törökországba. Recep Tayyip Erdogan kormányfő nyugalomra intette az embereket, és bejelentette: az ország politikai és katonai vezetői eldöntik, milyen lépéseket tegyenek a szakadárokkal szemben. * Vasárnap reggel a török hadsereg tüzérségi támadást intézett az észak-iraki kurd régió ellen, de veszteséget nem okoztak. * Irak elnöke felszólította az északi országrészben megbúvó szakadár kurd fegyvereseket, hogy tegyék le a fegyvert, vagy távozzanak.

Kérdésenként közel 300 000 aláírás

Kérdésenként közel 300 000 aláírást gyűjtött a Fidesz és a KDNP a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló népszavazási kezdeményezésekhez 48 óra alatt ― jelentette be Tarlós István, a népszavazási kampány irányítója tegnap. Tarlós közölte azt is, hogy október 24-én várhatóan leadják az aláírásgyűjtő íveket az Országos Választási Irodához, addig az aktivisták folytatják az aláírásgyűjtést a hitelesített íveken, ezt követően pedig a népszavazást támogató ,,petíció" formájában folytatják az aláírásgyűjtő akciót.

Németország leghosszabb hídja

Németország leghosszabb hídját avatták fel a hét végén, amely az északnémet Mecklenburg-Elo-Pomeránia tartományt ― azaz a szárazföldet ― köti össze az idegenforgalmáról nevezetes, balti-tengeri Rügen szigetével. A hidat felavató Angela Merkel kancellár kétszeresen is büszke lehet az új közúti csodára: egyrészt azért, mert kancellárként ő adhatta át a 4,1 kilométer hosszú hidat, amely több mint két évig épült. Másrészt azért, mert az nemcsak a szárazföldet, hanem egyben saját, stralsundi választói körzetét is összeköti a festői szépségű idegenforgalmi központtal, amely az elmúlt években népszerűsége ellenére ― vagy inkább amiatt ― csakis rendkívüli áldozatok és hosszú várakozás árán volt megközelíthető. Nem véletlenül nevezte az építészet mesterművének a ,,Rügen-hidat" szombati megnyitóbeszédében a kancellár, az ugyanis hat egymásba illeszkedő hídból és egy gátból áll, amely mellett párhuzamosan még egy vasúti híd is fut. Az építéshez 180 000 tonna betont és 22 000 tonna acélt használtak fel. A híd 125 millió euróba került, húszmillióval többe, mint azt eredetileg tervezték.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a magyar feliratok lefestéséről több székelyföldi településen?
eredmények
szavazatok száma 674
szavazógép
2007-10-22: Máról holnapra - Bogdán László:

A demokrácia paravánja

vagy deficitje ― ahogyan az ország miniszterelnöke fogalmazott, aki leváltatta ugyan korrupció gyanújával mezőgazdasági miniszterét, most sem az ország valódi gondjaival foglalkozik, hanem tovább folytatja mindkettőjük számára méltatlan szópárbaját az őt mindenütt, minden fórumon támadó és ócsároló államfővel, s most éppen a köztelevíziót vádolja, amiért idő előtt közzétették a Remeşt kompromittáló videofelvételeket.
2007-10-22: Sport - Tibodi Ferenc:

Mikes Kelemen ISK—Nagyváradi CSU 82—43 (Kosárlabda, A-osztály)

(17—10, 24—14, 22—8, 19—11)
Sepsiszentgyörgy, városi sportcsarnok. Néző: 550—600. Játékvezetők: Sorin Dugău (Brassó) és Adrian Habor (Marosvásárhely). Mikes: Vass 22 (1x3), Toma 13 (1x3), Brosovszky 9 (1x3), Tămîrgeanu 5, Cazak 6 (2x3)—Kövesdi 3 (1x3), Ambrus 6, Sándor 2, Bordás, Dincă 13 (1x3), Bocskai, Sinka 3 (1x3). Edző: Váncsa Kató. Nagyvárad: Grigoraş 2, Hughes 23 (2x3), Ordean 9 (1x3), Waters 3, Stephens 6 — Gavra, Nagy, Moiseeu, Sabău, Stoiedin, Singu. Edző: Adriana Niculescu. Mezőnybeli dobószázalék: 21/55, 38,2% — 14/42, 33,3%. Büntetők dobószázaléka: 16/21, 76,2% — 6/12, 50%. Lepattanók: 47, illetve 31. Legtöbb lepattanó: Toma 13, illetve Stephens 10. Legtöbb gólpassz: Brosovszky 8, illetve Hughes 2.