Belföldi hírek

2011. június 3., péntek, Belföld

Nem tetszik az alkotmánytervezet
Törölni kell az alkotmány egyes cikkelyét, mert az RMDSZ azt akarja elérni, hogy a nemzeti kisebbségeket államalkotó tényezőként ismerjék el – válaszolta tegnap újságírói kérdésre Kelemen Hunor RMDSZ-elnök.

Hangsúlyozta: a szövetség elképzelése szerint a szenátus a történelmi régiók képviselete lenne, és a fejlesztési régiók szerkezetét is át kell gondolni. Hozzáfűzte: szerinte ebben a törvényhozási ciklusban nem valószínű az alkotmánymódosítás. * Máté András Levente, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője azt kifogásolta, hogy az államfői hivatal nem konzultált a kormánypártok képviselőivel az alkotmánymódosítási javaslatokról. Úgy látja, nem lesz meg a többség az alaptörvény módosítására. Azt is kifejtette, a módosító javaslatok között olyanok is vannak, amelyek "mintha az 50-es évekből származnának, hogy aki nincs velem, az ellenem van, és indulásból ellenőrizhetik a vagyont, az egyéni tevékenységet, ami nem jó" – fogalmazott.


Élelmiszerpótlék nélkül a rendőrök
Tüntetni és sztrájkolni készülnek a rendőr-szakszervezetek amiatt, hogy a belügyminisztériumtól tegnap értesítést kaptak júniusi élelmiszerpótlékuk jelentős csökkentéséről. Traian Igaş belügyminiszter ugyanis bejelentette, hogy júniusban 550 lejjel vágják le az élelmiszer-támogatásokat, amelyek értéke így 130 lejre csökken. A közigazgatási és belügyminisztérium azzal indokolta az intézkedést, hogy bele kell illeszkednie a 2011-re előirányzott költségvetésbe, a parlament azonban elutasította az elbocsátásokról szóló törvényt, így más takarékossági módszerhez folyamodtak. A tárcavezető ígérete szerint júliusban a rendőrök már újra kézhez kapják az említett támogatás teljes összegét, majd a harmadik negyedév folyamán utólag visszakapják a júniusban elvesztett pénzt is. Vasile Lincu, a ProLex szakszervezet vezetője azonban figyelmeztetett: a rendőrök hétfőn tüntetni készülnek a szerintük jogtalan jövedelemcsökkentés ellen, és a munkabeszüntetést is kilátásba helyezték. * Traian Igaş belügyminiszter tegnap azt is bejelentette: harminc napon belül kezdődnek az elbocsátások a belügyminisztériumnál. Az állások számát elsősorban a központi apparátusban és a kiegészítő struktúrákban szeretnék csökkenteni.


Létrejött a Partiumi Önkormányzati Tanács
Tegnap Margittán megalakult a Partiumi Önkormányzati Tanács, amely Bihar, Szatmár, Szilágy, Arad, Temes és Mára­maros megye RMDSZ-es önkormányzati képviselőiből áll. A tanács elnökévé Szabó Ödön Bihar megyei tanácstagot választották. Kelemen Hunor szövetségi elnök a tanács alakuló ülésén felszólalásában emlékeztette a jelenlévőket, hogy két héttel ezelőtt már megalakult a Székelyföldi Önkormányzati Tanács, egy héttel ezelőtt pedig a Belső-erdélyi Önkormányzati Tanács. "Az RMDSZ számára már megalakulásakor az önkormányzatiság elve volt az egyik legfontosabb célkitűzés, ezt az elmúlt időben folyamatosan erősítette. A szövetség mindig azt szorgalmazta, hogy minél több döntés kerüljön az önkormányzatokhoz" – jelentette ki a szövetségi elnök.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1504
szavazógép
2011-06-03: Közélet - :

A román külügy sajnálja

A Külügyminisztérium sajnálatát fejezte ki a magyarországi hatóságok részvétele miatt Székelyföld brüsszeli képviseletének megnyitóján.
2011-06-03: Közélet - Farkas Réka:

Külföldi hírek

Kedden temetik Mádl Ferencet
A volt köztársasági elnököt kedden délután fél ötkor a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben helyezik örök nyugalomra. Temetését katonai tiszteletadás mellett, a katolikus egyház szertartása szerint tartják, búcsúztató beszédet mond mások mellett Schmitt Pál államfő is.