Hírsaláta

2011. június 9., csütörtök, Belföld

JÓL JÖN A MAGYAR KÁRTYA. Miközben még tart a hisztéria a sajtóban és a közéletben a brüsszeli székelyföldi kirendeltség miatt, az Evenimenul zileiben Mircea Marian elfogadhatatlannak tartja a hisztériát, s elítélő szavakkal ír azokról a politikusokról, akik huszonegy év után is a magyar kártyát rántják elő. Az sem természetes – véli a szerző –, hogy a most tervezett adminisztratív átszervezés a három székely megyét Brassó, Szeben és Fehér megyével egy régióba kívánja elhelyezni. Marian lándzsát tör a történelmi régiók visszaállítása mellett.

BRÜSSZEL MINDIG JÓ ÖTLET. Julia Badea Guéritée Párizsban élő román újságíró a Dilema veche című bukaresti hetilapban azt fejtegeti: Brüsszel mindig jó ötlet. Az volt a székelyföldi iroda megnyitása is, hisz a mindenkori román hatalom mellőzi ezt a régiót, vezetőinek jogukban áll tehát Európából pénzt szerezni, és felhívni a figyelmet e magyarok lakta vidékre. A romániai magyar EU-képviselők tulajdonképpen csak a dolgukat végezték, s a román sajtó által kiátkozott Tőkés László román nyelven tartott megnyitóbeszédében és interjúiban végig Románia győzelmeként beszélt az iroda megnyitásáról. Kár, hogy a hazai politika, a sajtó hangadói nem tudják értékelni azt a politikai tőkét, melyet a forradalom igazi hőse, Tőkés jelent Európában.
SZIGORÍTJÁK A DROGTÖRVÉNYT. A kormány minden eddiginél szigorúbb tervezetet terjesztett a parlament elé a tudatmódosító szerek forgalmazásának visszaszorítása érdekében. Ha elfogadják, és a törvény jogerőre lép, az ellenőrzéseket a Szervezett Bűnözés- és Terrorelhárító Ügyosztály végzi. (Gândul)
AZ ALKOTMÁNY A HIBÁS. Mark H. Gitenstein, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete Konstancán egy találkozón azt fejtegette, hogy a román adóhivatal az alkotmány 44. pontja miatt képtelen a hirtelen hatalmas vagyonra szert tevő állampolgárok, a korruptak megadóztatására. (NewsIn)
NEM VISELTEK FEGYVERT. Nem ítéli el a nyolc és fél hónappal ezelőtt a Cotroceni-palota előtt tüntető rendőröket a bíróság. A belügyminisztérium arra hivatkozva jelentett fel több személyt, hogy a tüntetés alatt fegyvert viselt. A bíróság úgy találta, hogy a benyújtott bizonyítóanyag nem elégséges, és ejtették a vádat. Traian Băsescu e tüntetés után esküdött bosszút a rendőrség ellen, szíven ütötte ugyanis, hogy a résztvevők azt kiabálták: Gyere ki, hitvány kutya. A tüntetés után lemondásra kényszerült Vasile Blaga belügyminiszter. (Ziare.com)
BIZTOSAN NŐ A KÖZALKALMAZOTTAK FIZETÉSE. Nagyobb lesz a közalkalmazottak fizetése jövőre, mert nagyobbak az állam bevételei, mint tavaly és tavalyelőtt – mondta a pénzügyminiszter egy televíziós műsorban. Gheorghe Ialomiţianu korábban azt ígérte, 15 százalékkal növelik a közszférában a béreket, ha a gazdaság jól alakul. Tegnap pedig azt mondta, hogy a jövő évi költségvetési stratégia tartalmazza is ezt a béremelést. (Erdély FM)
ELSŐ OSZTÁLYÚ EGÉSZSÉGÜGY. Műtéti beavatkozás közben mondta fel a szolgálatot a műtőasztal egy Botoşani megyei kórházban. Az egyik alkatrész kilazult, és az asztal egyik fele lehajlott. Az orvosok kénytelenek voltak egy székkel kitámasztani a középen csapágyakkal összefogott asztal lecsüngő részét. Szerencsére a beteg nem zuhant le a műtőasztalról, így a beavatkozást lehetett folytatni. Egy évvel ezelőtt ugyanabban a műtőben már történt hasonló baleset. Akkor a műtőasztal valóban eltörött, és a páciens az asztal alá esett. (Realitatea.net)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1883
szavazógép
2011-06-09: Belföld - Csinta Samu:

Belföldi hírek

Băsescunak nyolc
Traian Băsescu felkérte a kormányt, elemezze az ország területi-közigazgatási átszervezését oly módon, hogy a 41 megye helyett 8 nagy megye legyen, vagy 7 megye és Bukarest. Szerinte a jelenlegi, 1968-ban kidolgozott rendszer korrupciót generál, és nem hatékony az uniós pénzek felhasználása sem.
2011-06-09: Közélet - Farkas Réka:

Táblának, kárnak nincs gazdája (Húszezer lejjel szegényedett Zabola)

Több mint 20 000 lejt kell kifizetnie a zabolai önkormányzatnak néhány, senki által meg nem rendelt falutábláért, a végleges, megfellebbezhetetlen ítélet megszületett, a hivatal számláját zárolták. Egy MPP-s tanácstag, Sidó Géza lemondott, elfogadhatatlannak tartja, hogy a testület döntésének – a táblák visszautasításának – nem sikerült érvényt szerezni, Adám Attila polgármester pedig állítja, az önkormányzat áldozat, senki nem rendelte meg a feliratokat, de ha már kiszállították, és elkezdődött a per is, a józan alku többet ért volna, 6000–7000 lejjel megúszhatták volna. Csakhogy ehhez párbeszéd, no meg kölcsönös bizalom kellett volna – mondotta.