Hírsaláta

2011. június 11., szombat, Belföld

FELJELENTÉSEKKEL SZÍNEZETT HECC­KAM­PÁNY. Politikai hisztéria és hecckampány folyik – így reagált Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában arra, hogy Romániában összeesküvés és alkotmányos rend megdöntésére irányuló cselekedet miatt jelentették fel őt és két EP-képviselőtársát Székelyföld brüsszeli képviseletének megnyitása miatt, de – véli az EP alelnöke – semmi különös nem várható, mivel ami történt, az anakronizmus az egyesült Európában, a régiók Európájában, ahol Románia schengeni övezetbe való felvételéért megy a küzdelem, és ahol a multikulturalitás, a nyelvek és kultúrák sokszínűsége alapvető érték.

Tőkés nem fogy ki a feljelentésekből, tavaly a szervezett bűnözést és terrorizmust vizsgáló igazgatóságnál jelentették fel, később a vagyongyarapodást vizsgáló ügynökségnél, de feljelentették Jerzy Buzek EP-elnöknél, Barroso elnöknél, Joseph Daulnál, a néppárti frakcióvezetőnél is.
JÓL JÁRTAK A HADASTYÁNOK. A védelmi miniszter bejelentette: a tartalékos és nyugállományba vonuló katonák még az év végéig megkapják újraszámolt járandóságaikat visszamenőleg is. Gabriel Oprea azt állítja, hogy az újraszámolás nyomán a katonai nyugdíjak 95 százaléka nőtt. A teljes szolgálati idő letöltése után tartalékba vonuló katonák egyike sem kap 3000 lejnél kevesebb nyugdíjat. (Marosvásárhelyi Rádió)
CSŐD FENYEGETI AZ EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÓT. Ma­gán­tőke bevonására van szükség az Országos Egészség­biztosítási Pénztár működőképességének megtartásához. Az intézmény elnöke, Lucian Duţă szerint két-három éven belül csődbe mehet az általa vezetett intézmény, ha nem lesz nagyobb volumenű tőkebevonás. A szakember úgy véli, meg kell teremteni a törvényes feltételeit annak, hogy magánpénztárak is működhessenek, mert az állami biztosító jelenleg 700 millió eurós deficittel működik. Ez a teljes költségvetésének 15 százalékát jelenti, és egyelőre nincs semmilyen elképzelés arra, hogyan lehetne a meglévő veszteséget felszámolni. Duţă szerint ki kellene dolgozni a minimális ellátás struktúráját, amelyet az állami biztosító finanszírozna a betegek számára, ezenkívül pedig az egyéni többletbefizetésektől függne, ki milyen szolgáltatást vehet igénybe. (Mediafax)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 755
szavazógép
2011-06-11: Közélet - Szekeres Attila:

Külföldi hírek

Az Európai Bizottság jóváhagyta Horvátország uniós csatlakozását
Az Európai Bizottság zöld jelzést ad Horvátország EU-felvételéhez – jelentette be José Manuel Barroso, az uniós végrehajtó szerv elnöke tegnap.
2011-06-11: Közélet - Mózes László:

Baász Imre, a rácstörő

Baász Imre (1941–1991) – A rácstörő című kiállítás nyílt meg tegnap este a sepsiszentgyörgyi Magma Kortárs Mű­vészeti kiállítótérben. A Baász életművét bemutató idei rendezvénysorozat legújabb állomása a mostani a művész születésének hetvenedik, halalának huszadik évfordulóján – említette bevezetőjében Kopacz Attila, az Árkosi Kul­turális Központ igazgatója, az intézmény ugyanis társszer­vezője a tárlatnak (melyen Baász installációi, objektjei, akcióművészetének fotódokumentumai láthatóak).