Hírlugas

2007. október 23., kedd, Gazdakör

Egy hónap hosszabbítás

Egy hónappal meghosszabbították az őszi mezőgazdasági munkálatokra igényelhető támogatás kérelmezési határidejét. Az erről szóló miniszteri rendelet szerint az értékjegyeket november 15-ig lehet igényelni. A kuponokat üzemanyag, vetőmag, gyomirtó, illetve műtrágya vásárlására lehet felhasználni. A szubvenció értéke 500 lej hektáronként a búzaültetvényekre, 400 lej a repcére és 450 lej a többi növényre. Azok a gazdák igényelhetik, akik biztosították terményeiket, és minőségi tanúsítvánnyal rendelkező vetőmagot használnak.

Drágult a búza

Emelkedett az EU-s búzaár részben azokra a hírekre, hogy Oroszország novembertől exportvámot vezet be búzakivitelére, sőt, ezt esetleg később további védővámmal terheli. Az Európában irányadó párizsi piacon januári szállításra a malomi búza tonnánkénti ára 4,50 euróval 241,50 euróra nőtt. Megfigyelők szerint a búzafajta árának ellenállási pontja 255 euró, és ha ezt átlépi, további jelentős áremelkedésre lehet számítani. A chicagói terménytőzsdén (CBOT) a hírre a decemberi szállítású búza napi limittel, 30 centtel, 8,53—3/4 dollárra nőtt vékánként (egy véka = 36,35 liter). Oroszország, amely jelentős gabonaexportáló, azt tervezi, hogy a búzaexportra védővámot vet ki azon felül, mint amit novembertől léptet életbe. Az orosz gazdasági minisztérium egyik illetékese azt mondta, a minisztérium harmincszázalékos, azaz tonnánként nem kevesebb, mint 70 euró vám bevezetését javasolja. Jelenleg nincs még exportvám. Novembertől azonban életbe lép egy tízszázalékos vám, azaz tonnánként legalább 22 eurót kell fizetni az orosz búzaexportra.

Olasz termésnövekedés

Tavalyhoz képest idén nőtt az olasz búzatermés a vetésterület bővülése, és nagyobb volt a kukoricatermés, elsősorban a hozamnövekedés hatására — közölte az olasz statisztikai hivatal. Olaszország gabonaszükségletének mintegy felét importból fedezi. Az idei lágybúza-termés 3,26 millió tonnára nőtt a tavalyi 3,21 millió tonnáról. Idén ugyan a hektáronkénti hozam 5,0 tonnára csökkent a tavalyi 5,5 tonnáról, ugyanakkor 2007-ben 651 478 hektárra bővült a búzafajta vetésterülete a tavalyi 582 754 hektárról. A tésztafélékhez használt durumbúzából 4,16 millió tonnát takarítottak be a tavalyi 4,09 millió tonnát követően. A hektáronkénti hozam gyakorlatilag nem változott, 3,01 tonna maradt, ugyanakkor a vetésterület 1,34 millió hektárról 1,38 millió hektárra emelkedett. A kukoricatermés — amely a második legnagyobb Európában Franciaország után — 9,72 millió tonnáról 9,90 millió tonnára nőtt. Bár a termény vetésterülete valamivel csökkent tavalyhoz képest, a hektáronkénti hozam jelentősen, 8,77 tonnáról 9,15 millió tonnára emelkedett.

Katicabogarakkal a levéltetvek ellen

Mintegy 720 000 katicabogarat engedtek szabadon két új lakóparkban New Yorkban, hogy a piciny bogarakkal vegyék fel a harcot a levéltetvek és atkák ellen növényvédő szerek helyett. A katicabogarakat az Egyesült Államok nyugati részéből, a Sierra Nevada-hegység lábától vitték az amerikai metropolisba. ,,Az esetek többségében növényvédő szert használunk, ám azzal nem csak a rossz fiúkat pusztítjuk el, hanem a jókat is. Egy bogár naponta ötven levéltetvet is képes megenni, és időben petéket rakva, a katicák meghonosodnak a térségben. Elvégzik a dolgukat a természetben" — mondta Eric Vinje, a katicákat szállító Planet Naturel cég képviselője. A helyi lakosoknak nem kell attól tartaniuk, hogy a katicák túlszaporodnak és elárasztják otthonaikat, mert nem az agresszív, ázsiai típusút telepítették New Yorkba — tette hozzá a szakember.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1039
szavazógép
2007-10-23: Gazdakör - Incze Péter:

Az elletés (Húsmarhatartás)

A húsmarhatenyésztésben általános szabály, hogy időszakosan (szezonálisan) kell elletni. Az ellést a gyakorlatban a 285 napos vemhességi idő ismeretében tervezhetjük. Az időszakos elletésnek jó néhány előnye van a folyamatos elletéssel szemben.
2007-10-23: Múltidéző - Albert Levente:

Sinkovits Imre: A Nemzeti dal éltet örökké

Az események sodortak október 23-án a Petőfi-szobor talapzatára. A Nemzeti Színház akkori párttitkárnőjével jöttem ki a Salemi boszorkányok próbájáról, és épp akkor jött piros-fehér-zöld zászlóval egy menet a Nyugati pályaudvar felől. Vonultak a Petőfi-szoborhoz.