Miért mennek egyetemre?

2011. június 18., szombat, Kovakő - diákmelléklet

Sokat boncolgatják, főként a már egyetemet végzett emberek, hogy más-e a mostani mentalitás, rossz vagy jó irányba fejlődik-e az adott generáció. Végzős évfolyamtársaimat arról kérdeztem, hogy tovább tanulnak-e, vagy inkább dolgozni szeretnének, ha tovább tanulnak, akkor melyek a legfontosabb szempontok egyetemválasztásaiknál.

A megkérdezettek 90 százaléka mindenképpen szeretne tovább tanulni. A megmaradt 10 százalék egy része anyagi problémákkal küszködik, a másik pedig valamilyen sportot szeretne komolyabban űzni. Még mindig ott van azonban az a 90 százalék. "Régen kuriózumnak számított egyetemre menni és bejutni" – mesélik a nagyszülők, ez azonban a mai körülményeknek köszönhetően lassan elképzelhetetlennek tűnik.
A végzősök közt akadt olyan, akinek komoly tervei vannak, és természetesen olyan is, aki azért megy egyetemre, mert mindenki megy, aztán majd csak lesz valahogy. Az egyetemválasztásnál aztán a szülők is elmondták gyermeküknek véleményüket, mely csak egy tanács, de ha nem tartja be a gyerek, akkor nem fizetik az egyetemét. Emiatt választja például egyik évfolyamtársunk az orvosi egyetemet: őt a pszichológia érdekli, amióta az eszét tudja, de a szülei orvosként álmodták meg, a pszichológiát megvetik, és nem támogatják.
Végezetül minden diáknak feltettem a kérdést: ha az összes egyetemmel ugyan­annyi pénzt lehetne keresni, és az összes tandíj ugyanannyi pénzbe kerülne, meg­maradna-e az előbb említett szakmánál? Tulajdonképp itt jöttem rá, mennyire pénzközpontú nem csak a felnőtt, hanem már a gyermek is. Szinte senki sem azt a szakmát választja, amit szeretne, inkább valami olyat, ami kicsit sem érdekli, de sok pénzt kereshetnek vele. Így lesz a pszichológusból orvos, a történelemtanárból közgazdász, az informatikusból pénzügyi szakember, a színészből angol–magyar fordító.
A legtöbben tehát kockáztatnak: lemondanak arról, amit szeretnek, választanak egy olyan szakmát, amelyből nem megélni, hanem remélhetőleg meggazdagodni lehet, aztán reménykednek abban, hogy közben azt is megszeretik. "Kiter­melődik" néhány rossz orvos, rossz ügyvéd és menedzser, s mindenki azon töpreng, hogy vajon mi a baj, vajon hol romlott el ez az egész, aztán bölcsen megállapítják: "Ezekből a mai fiatalokból nem lesz semmi és senki."

Gazda Emese

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1491
szavazógép
2011-06-18: Kovakő - diákmelléklet - :

Harmadik mennyei diáknap

"Egy, két, há’ és egy, két, há’, gyerünk, ez az! Nagy most jobbra, húzd meg. Még nyolcat..." – reggeli tornával fogadtuk a bankettről az iskolába letévedő tizenkettedikes diákjainkat a Nagy Mózes Elméleti Líceumban a diáknapon. A Mennyei Diáknapon.
2011-06-18: Kovakő - diákmelléklet - :

Amikor kikapcsoljuk a számítógépet

Újra itt a nyári szünet, az év közben végzett szorgalmas munka után végre elérkezett a pihenés ideje, ami három méz­édes hónapot jelent minden iskolás és egyetemista számára.