Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Megemlékezések Erdélyben

2007. október 24., szerda, Közélet

Koszorúzásokkal, istentisztelettel, szavalással egybekötött ünnepségekkel, fáklyás felvonulásokkal emlékeztek meg 1956-ról tegnap Erdély több városában.

Kolozsváron fáklyás megemlékezést tartottak Hunyadi Mátyás szülőháza előtt, majd a rövid előadás után koszorúzás következett a Házsongárdi temetőben. Csíkszeredában a helyi önkormányzat, a Volt Politikai Foglyok Szövetségének Csíkszeredai Fiókszervezete, az RMDSZ Csíkszereda Városi Szervezete és a Magyar Köztársaság Csíkszeredai Főkonzulátusa szervezésében a Kalász negyedi temető előtti téren koszorúzással egybekötött ünnepi megemlékezést rendeztek. Ezt követte a fáklyás felvonulás. Szovátán a polgármesteri hivatal gyűléstermében a Bernády György Közművelődési Egylet szervezett megemlékezést. Szatmárnémetiben az RMDSZ-székházban a Szent István Kör rendezett előadást. Székelyhídon ökumenikus istentisztelet volt a római katolikus templomban, a volt Stubenberg-kastély udvarán ünnepi műsort, majd gyertyás felvonulást tartottak. Nagyszalontán koszorúzással emlékeztek meg a forradalomról a hajdú­árosi temetőkertben, Érmihályfalván is koszorúztak. Nagyváradon ezen a napon nyílt meg a Sor(s)ok között című kiállítás a SZIVOT, a bukaresti lengyel nagykövetség, valamint az Olasz Kulturális Intézet támogatásának köszönhetően. Markó Béla, az RMDSZ elnöke Terényi Jánossal, Magyarország bukaresti nagykövetével közösen megkoszorúzta Nagy Imre snagovi emlékművét (fotó).

Egy nappal korábban B. Garda Dezső Hargita megyei RMDSZ-es történész-képviselő a parlamentben az 1956-os magyar forradalomra emlékező felszólalásában figyelmeztetett: a korabeli Magyar Autonóm Tartomány területén az 1956. október 26. és 1965. december 31. közötti időszakban bűnvádi eljárás indult több mint ezerszáz olyan személy ellen, aki nyíltan szimpatizálni mert a magyarországi eseményekkel.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 204
szavazógép
2007-10-24: Közélet - x:

1956-ra emlékeztünk

Sepsiszentgyörgyön
A kommunizmus börtöneit megjárt háromszékiek közül jelenleg közel ötszázan élnek, teljes bizonyossággal ellenben nem lehet megállapítani, hogy az 1956 után elítéltekből hány veszítette szabadságát közvetlenül a magyar forradalommal szolidarizáló szervezkedések, illetve más álságos vádak okán, mert akire akarták, könnyen ráhúzták, hogy felbujtó, a hatalom ellen izgat. Tegnap Sepsiszentgyörgyön együtt tartották megemlékező ünnepségeiket a helyi ötvenhatosok és a volt politikai foglyok.
2007-10-24: Közélet - x:

Rehabilitálni kell az ’56-os elítélteket

A nyilvánossághoz fordult Varga Andrea történész-dokumentumfilmes az 1956-as forradalom romániai áldozatainak rehabilitációjáért.