Szentivánlaborfalvi falunapokA polgármester csak vendég volt

2011. július 4., hétfő, Közélet

Áldás az eső, víz nélkül nincs élet – mondta a szentivánlaborfalvi falunap megnyitóján dr. Ráduly István polgármester, próbálva a jó oldalát keresni a sűrű cseppekben hulló esőnek. A helybeliek közül viszont sokan nem örültek az égi áldásnak, az ünnep helyett inkább otthon maradtak. Aki ellenben kiment a sportpályára, nem bánta meg.

A szombat reggelre be­ígért gépkiállítás elmaradt, a szervezők sze­rint a nehéz gépek feltörték volna az elázott mezei utat. Kitű­nően sikerült viszont a felvonulás. A falun végigmasírozó Atlan­tisz fúvószenekar, a mazsorettek, lo­vas huszárok megmelengették a kapuk elé kiálló emberek szívét. Üdvrival­gás kísérte az elvonulókat, több idős szentivánlaborfalvi örömkönnyeket is ejtett, meghatódva követték a magyar zászlóval és a község címeres lobogójával vonuló sereget.
A polgármester saját bevallása szerint csak vendég volt a falunapokon. A községi kasszából kértek ugyan egy kevéske pénzt, de a szervezést a helybeliek vállalták magukra. "Van, aki megszervezze a falunapot, és van, akikért megszervezni. A szeintivániaké az ünnep, senki nem erőltette rájuk" – mondta a községvezető ünnepi beszédében.
A lacikonyha már kora reggel nyitott, Zsigmond Zoltán ha­talmas üstben kavargatta a jóféle pörköltet. Hideg volt, de a jó­kedv mindent feledtetett. Látjá­tok, Papp Gyuri nem is fázik – mondták a sörsátor alatt üldögélők, viccelődve az esőben álló falustársukkal. A huszárok a köményes pálinkát kortyolgatták, egyre gyakrabban s hangosabban hangzott el az "erőt, tisztességet" köszöntés. Bodoki Béla kapitány még a poharazgatás közben is kardjának markolatát szorongatta – ő volt az egyetlen huszár, aki talpig fegyverben jelent meg. A jókedvű huszárok nem kímélték lovaikat, bárki nyeregbe szállhatott. Az egyik paripát csinos hölgy "vette kezelésbe". Elegánsan vágtatott a focipálya körül, a huszárok örömére. Ez nem először ül lovon, hejkás! – mondogatták pajzán hanghordozással.
Mindent összevetve – leszámítva az esőt – színvonalasra sikeredett a negyedik alkalommal megszervezett szenti­ván­la­borfalvi falunapok. A három nap programkínálatában mindenki megkapta a kedvére valót, szórakozhatott, ehetett, ihatott. Nem kizárt, hogy hétfőn az átlagosnál többen ébredtek kínzó fejfájással...

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1472
szavazógép
2011-07-04: Máról holnapra - Fekete Réka:

Eljött az igazság órája

Bűnbakot ugyan lehet keresni tucatjával, hogy mi okozta az idei érettségi minden eddiginél botrányosabb, szégyenteljesebb és bukási csúcsot döntő kimenetelét, de ebből a mélységből, ahová a hazai oktatás süllyedt, csak teljes vérátömlesztéssel lehet kievickél­ni.
2011-07-04: Közélet - :

Válságban is élő fiatal hagyomány (Gidófalvi falunapok)

Fiatal a falunapos hagyomány az Olt menti nagyköz­ségben, alig nyolcadik alkalommal gyűjtötte egybe a hat településből verbuvált község népét. Ha esett is egy keveset az eső, ha szemerkélt is, nekünk ide kell jönni, úgy vesszük, hogy ezt a rendezvényt, ami a miénk, amit értünk szerveznek, fel kell pártolnunk – nyilatkozta egy étfalvazoltáni idős férfiember.