Még az Egyesült Államoknak is drága a háború

2007. október 25., csütörtök, Világfigyelő

Csillagászati összegbe, 2400 milliárd dollárba kerülhet az Egyesült Államoknak az afganisztáni és iraki háború 2017-ig — ezt állítja az amerikai kongresszus költségvetési irodája egy hivatalos, tegnap nyilvánosságra hozott jelentésében.

A dokumentum szerint maguk a háborús kiadások 2001 és 2017 között 1700 milliárd dollárra rúgnak majd, amihez hozzáadódhat 705 milliárd dollár kamat. Ez utóbbi a háború finanszírozására a kormány által felvett vagy 2017-ig felveendő hitelekből származik. Az amerikai védelmi miniszter szeptember végén rekordösszeget, közel 190 milliárd dollárt kért a kongresszustól az iraki és az afganisztáni háború finanszírozásához a 2008-as pénzügyi évre. A Bush-kormányzat februárban előterjesztett első költségvetési indítványában még ,,csak" 141,7 milliárd dollárt kért a háborúk folytatásához. Ezt az összeget előbb 5,3 milliárd, majd mintegy 42 milliárd dolláros kérelemmel fejelte meg. A szenátus pénzügyi bizottságában tegnapi meghallgatásán Robert Gates védelmi miniszter egyebek között azzal indokolta a költségek megugrását, hogy sok pénzt visznek el a csapaterősítések, új felszereléseket, hadianyagokat kell beszerezni, valamint növelni kell az iraki biztonsági erők kiképzésére fordított összegeket. A kongresszus 2001 szeptembere óta eddig mintegy 450 milliárd dollárt szavazott meg az iraki háborúra és 127 milliárdot az afganisztánira.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4483
szavazógép
2007-10-25: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Szívünk mély fájdalmával, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk, hogy a drága jó édesanya, nagymama, dédnagymama, rokon, jó barát, a teleki születésű
DEÁK ERZSÉBET
(MISI BÖZSI)
életének 85. évében rövid szenvedés után visszaadta lelkét Teremtőjének.
Drága halottunk földi maradványait 2007. október 25-én 15 órakor helyezzük örök nyugalomra a sepsiszentgyörgyi vártemplom ravatalozóházától a családi kriptában.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
A gyászoló család
4200605
2007-10-25: Világfigyelő - x:

Járóka a romák esélyegyenlőségéért az unióban

Járóka Lívia magyar néppárti EP-képviselő szerint az Európai Bizottságnak végre érdemben kellene foglalkoznia azoknak a romáknak az ügyével, akik főként Romániából, részben pedig Albániából és Boszniából érkeztek Olaszországba évekkel ezelőtt, és ott egyre kilátástalanabb helyzetben tengődnek.