Mindenki elégedett a római tárgyalásokkal

2007. október 25., csütörtök, Világfigyelő

Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője és az iráni tárgyalók Rómában konstruktívnak nevezték az iráni atomprogramról tartott tárgyalásokat, és közölték, hogy várhatóan még november vége előtt ismét találkoznak.

Iránt a tárgyaláson Szajed Dzsalili, az iráni nemzetbiztonsági tanács újonnan kinevezett titkára, valamint elődje, Ali Laridzsáni képviselte. A sajtónak beszámolva azt mondta, hogy ezen a megbeszélésen ,,olyan új ötletek kerültek terítékre, amelyek építőek, és később eredményt hozhatnak". Solana ugyancsak konstruktívnak minősítette a megbeszéléseket, amelyeket nagy valószínűséggel november vége előtt folytatnak. Dzsalili kinevezése kapcsán találgatások láttak napvilágot. Feltételezték, hogy az új főtárgyaló kinevezése Teherán irányvonalának keményedését jelzi, ugyanis Ahmadinezsád örményországi látogatásakor leszögezte: Irán senkivel sem tárgyal arról, van-e joga a nukleáris technológia birtoklásához, és jottányit sem hátrál. A hat nagyhatalom (az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Németország, Nagy-Britannia és Franciaország) megegyezett: legalább novemberig várnak az Irán elleni újabb szankciók kezdeményezésével, hogy lássák, Irán együttműködik-e a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőreivel, és kézhez vegyék Solana jelentését. Javier Solana a Hatok nevében tárgyal Iránnal egy széles körű együttműködési ajánlatról, cserébe azért, hogy Irán felfüggessze urándúsító tevékenységét.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4439
szavazógép
2007-10-25: Világfigyelő - x:

Fico válasza udvariatlanság

A magyar országgyűlés külügyi bizottságának küldöttsége üdvözölte, hogy az amerikai törvényhozás magas szinten ad hangot Szlovákiával kapcsolatos aggodalmainak.
2007-10-25: Világfigyelő - x:

Kiterjedt dohányzási tilalmat akar az Európai Parlament

Az Európai Parlament tegnap nagy többséggel megszavazta azt a javaslatot, amely szorgalmazza, hogy két éven belül tiltsák be az uniós országokban a dohányzást minden munkahelyen, illetve a vendéglátóiparban, a középületekben és a tömegközlekedési eszközökön.