Röviden

2007. október 25., csütörtök, Világfigyelő
Schulz megvédte Gyurcsányt

Az Európai Unióban nem megengedett, hogy a tüntetők ,,mocskos zsidónak" nevezzék Gyurcsány Ferencet, bárki bárhogyan is vélekedik a magyar miniszterelnökről — mondta tegnap az Európai Parlament (EP) strasbourgi ülésén Martin Schulz, a szocialista EP-frakció vezetője.

,,Lehet Gyurcsányt szeretni vagy nem szeretni, ez akkor is fasiszta megnyilvánulás, és el kell utasítani" — mondta a német szociáldemokrata politikus, utalva az elmúlt napok budapesti eseményeire. Schulz szavait a hallgatóság zöme tapsviharral fogadta. A szocialista frakcióvezető azt kérte az ülést levezető elnöktől: továbbítsa Hans-Gert Pöttering házelnöknek, hogy az EP túlnyomó többségének reagálásából leszűrhető az állásfoglalás az ilyen megnyilvánulásokkal szemben. Mivel az Európai Parlament házszabálya nem tette lehetővé a felszólalásra történő reagálást, a magyar néppárti Fidesz-delegáció nyilatkozatban közölte: minden jogsértő cselekedetet, valamint az antiszemitizmus bármilyen megnyilvánulását a leghatározottabban elítélik, és azzal semmilyen formában közösséget nem vállalnak. ,,A törvényellenes megmozdulásokat és kijelentéseket azért is különösen károsnak tartjuk, mert ezek elterelik a Gyurcsány-kormány hazugságra épülő, az országot szegénységbe döntő, katasztrofális kormányzati teljesítményéről a figyelmet" — olvasható a nyilatkozatban. A fideszes EP-képviselők szerint a gyülekezési jogukat gyakorló százezrek megmozdulásait a szocialista politikusok nagy igyekezettel próbálják összemosni a szélsőséges megnyilvánulásokkal. Ehhez hozzátették: a kormány kötelessége lenne a jog és a törvény érvényesítése, a magyar rendőrség feladata pedig az volna, hogy a jogállami normák tiszteletben tartásával, a garázdálkodók megfékezésével biztosítsa a békés ünneplés feltételeit.

Iraki célpontokat támadott Törökország

A török hadsereg vasárnap iraki területen mért csapásokat a kurd felkelőkre — ismerte el a török miniszterelnök-helyettes. A török hadsereg a támadást azzal indokolta, hogy Törökország délkeleti részén kurd lázadók megöltek 12 katonát. A bombákkal megrakott F—16-os gépek Diyarbakir környékéről szálltak fel — közölték helyi források. Előzőleg a török gyalogság is végrehajtott egy rajtaütést a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei ellen. Az esetleges halottakról még nem tudni. v Az iraki Kurdisztán autonóm régió elnöke tegnap felszólította a kurd lázadókat, hogy hagyjanak fel a fegyveres harccal és az erőszakos cselekményekkel, Núri al-Máliki iraki miniszterelnök pedig elrendelte a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadár csoport iraki irodáinak bezárását.

Szigorítják a bevándorlási törvényt a franciák

A francia parlament kedden elfogadta a bevándorlási feltételek szigorításáról szóló törvényt, amely többek között kötelező DNS-vizsgálatot ír elő a családegyesítések esetében. A Brice Hortefeux bevándorlásügyi miniszter által benyújtott törvénytervezetet a képviselők 282 igen szavazattal fogadták el 235 nem ellenében. A szenátus 185 igen és 136 nem szavazattal támogatta a jogszabályt. A családegyesítéseknél előírt kötelező DNS-vizsgálat heves vitát váltott ki Franciaország-szerte. A szocialista ellenzék kilátásba helyezte, hogy alkotmányossági óvást nyújt be a törvény egyes részei, így a DNS-tesztre vonatkozó szakasz kapcsán az Alkotmánytanácshoz.

Tűzvész Kaliforniában

Több mint félmillió embert szólítottak fel evakuálásra kedd estig a kaliforniai San Diego megyében pusztító tűzvész miatt, a katasztrófának öt halálos áldozata van, és több mint harminc ember — közöttük 18 tűzoltó — megsérült. A lángok 1500 lakóházat és üzletet pusztítottak el.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4369
szavazógép
2007-10-25: Világfigyelő - x:

Kiterjedt dohányzási tilalmat akar az Európai Parlament

Az Európai Parlament tegnap nagy többséggel megszavazta azt a javaslatot, amely szorgalmazza, hogy két éven belül tiltsák be az uniós országokban a dohányzást minden munkahelyen, illetve a vendéglátóiparban, a középületekben és a tömegközlekedési eszközökön.
2007-10-25: Közélet - Fekete Réka:

Kinek miért fáj a foga?

A be nem tartott munkaprogram miatt idén három orvosnak mondta fel a szerződését a Kovászna Megyei Egészségbiztosító Pénztár, egy esetben a szerződő fél hagyta ott a biztosítót, mert nem értett egyet azzal, hogy a hatóság beleszól a belső szervezési ügyekbe.