Óvatos duhajok

2011. augusztus 2., kedd, Máról holnapra
Farcádi Botond

Sok újat nem hozott a Nemzetközi Valutaalap küldöttségének tegnap véget ért romániai látogatása: igaz, ezúttal semmilyen megszorítást nem jelentettek be a hatalom képviselői, mint tették azt eddig több alkalommal, de jó hírekkel sem halmoztak el, ráadásul a kötelezően derűlátó nyilatkozatok mögött minduntalan felsejlenek az újabb nehézségeket előrevetítő aggodalmak.

Büszkén hangoztatja ugyan Emil Boc miniszterelnök, hogy a kormány intézkedéseinek köszönhetően az ország gazdasága ma már nem oly sebezhető, mint korábban, a nemzetközi pénzintézettel kötött megállapodás valamennyi célkitűzését teljesítették, a két és fél éves recesszió után beindult a gazdasági növekedés, sikerült oly mértékben lefaragni a kiadásokat, hogy az államkassza nincs veszélyben – csakhogy mindez aligha tükröződik a lakosság keresetében, az életszínvonalban. Márpedig, amint azt maga Jeffrey Franks, az IMF-küldöttség vezetője mondta, a gazdasági növekedésnek csak akkor van értelme, ha azt a polgárok zsebükön is érzik.
És ettől, bizony, messze állunk még, annál is inkább, mert a koalíció szekerét mostanság négyen négy irányba húznák, a kocsis pedig, úgy tűnik, képtelen úrrá lenni a lovakon. A saját arcélét kereső, dezertőrökből összeállt Románia Haladásáért Szövetség például a Năstase-kormány idején kipróbált és kudarcba fulladt, nyugdíjasok kosarával ámítja az időseket, a nemzeti kisebbségek frakciójának vezetője pedig tegnap béremelést harangozott be a közalkalmazottak számára, hogy aztán a nagyobbik koalíciós alakulat pontosítson: csak jövő januártól lehet szó ilyesmiről. A demokrata-liberálisok alig győzik követni az államfő utasításait, az RMDSZ pedig hallgat, holott nemrég még fogadkoztak, csak addig maradnak kormányon, amíg biztosítékot látnak célkitűzéseik megvalósulására. A zűrzavaros helyzetre ráérezve talán nem véletlenül jegyezte meg a valutaalap képviselője: dönteni kellene végre a teendők sorrendjéről, nem lehet egyszerre növelni a beruházásokra szánt összeget, a béreket és ezzel egy időben csökkenteni a társadalombiztosítási járulékot.
Ehhez alapos mérlegelésre, szakértelemre, a koalíció tagjainak egyetértésére lenne szükség. Úgy tűnik azonban, egyelőre egyik feltétel sem adott. Így marad hát az óvatos duhajkodás, a makrogazdasági mutatókkal, statisztikai adatokkal való dicsekvés és a mind távolabbi, mindinkább bizonytalan ígérethalmaz.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1802
szavazógép
2011-08-02: Közélet - Iochom István:

Főzőverseny és agrárfutam (Lemhényi falunapok)

Lemhény községben a múlt hét végén nyolcadik alkalommal tartottak falunapokat. A települést alkotó két falurész közti nagy távolság miatt az önkormányzat évekkel ezelőtt úgy döntött, az egyik évben Felső-, a következőben pedig Alsó­lem­hényben szervezi meg a faluünnepet. Idén utóbbi volt a falunapok helyszíne, a Bem József-iskola udvarán tartották meg a másfél napos rendezvényt. A szeszélyes időjárás miatt öt héttel előbbre hozták az időpontot, és jól döntöttek: mindkét napon szép, napsütéses idő volt.
2011-08-02: Közélet - Fekete Réka:

Körmenet a magyar orvosképzésért

A magyar nyelvű orvosképzést ért negatív diszkrimináció ellen kíván fellépni a Romániai Magyar Orvos és Gyógyszerész Képzésért Egyesület együtt a Bolyai Kez­deményező Bizottsággal, és arra szólítja fel a Maros­vásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) oktatóit, hallgatóit, a magyar történelmi egyházakat, a magyar többségű települések polgármestereit és lakóit, vegyenek részt az augusztus 11-én, jövő csütörtökön 19 és 21 óra között Marosvásárhelyen szervezett tiltakozó körmeneten.