Demeter János: Ésszerű döntés

2007. október 30., kedd, Közélet
A kormány tegnapi döntése gyakorlatilag azt jelenti, hogy az önkormányzatok tagjait három típusú szavazási rendszer alapján választják.

A polgármesterek esetében marad az eddigi kétfordulós, közvetlen választási rendszer. Az önkormányzatok tagjait továbbra is listás szavazás alapján választják. A megyei tanácsok vezetőit közvetlenül, egyfordulós rendszerben választanák meg.

Demeter János, a Kovászna Megyei Tanács elnöke a választási rendszer módosítását értékelve a Háromszéknek elmondta: a kormány döntése ésszerű, hiszen a közvetlen választás által kevesebb lehetőség adódik a politikai alkura, és nagyobb szerep jut a jelöltek egyéni teljesítményének. Hozzátette: a kabinet döntése egyúttal burkolt jelzés, hogy egyre nagyobb szerepet szánnak a megyei önkormányzatoknak.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 333
szavazógép
2007-10-30: Közélet - Farcádi Botond:

A kormány felelősséget vállalt (Új választási rendszer)

A parlament előtt mutatta be tegnap Călin Popescu Tăriceanu kormányfő a vegyes választási rendszerről szóló törvényt, amelyért a kabinet felelősséget vállal.
2007-10-30: Közélet - Kuti János:

Népszavazni jaj de jó! (A múlt hét)

Nem is értem, minek vannak négyévente a választások. Elmegyünk választani, megválasztjuk a magunk és népünk képviselőit. Aztán négy éven keresztül mintha nem a mi érdekeinket képviselnék.