Hírbörze

2011. augusztus 31., szerda, Pénz, piac, vállalkozás
Gyümölcsfesztivál Székelyudvarhelyen
A Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért és a Székelygyümölcs Egyesület szervezésében 2011. szeptember 22–25. között megtartják a harmadik Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivált és nemzetközi konferenciát. Tavaly nagy sikernek örvendett az eseménysorozat, kilenc országból több mint százötven résztvevő osztotta meg értékes tapasztalatait.
A fesztivál keretében 16 udvarhelyszéki közösség mutatta be hagyományos gyümölcsfajtákból készült helyi termékeit, több mint 200-féle lekvárt kínáltak. A műhelymunkák és tanulmányutak keretében szakmai beszélgetések, együttműködések születtek. Idén a rendezvénysorozat első napján szervezett nemzetközi konferencia fő témája: Közösségalapú vidéki gazdaságfejlesztés Európában. A konferencia és a fesztivál kiváló lehetőség lehet arra, hogy a romániai és a nemzetközi LEADER-térségek megismerkedjenek és közös projekteket tervezzenek. A jelentkezési lapot szeptember 5-ig várják. (www.szekelygyumolcs.ro)
Íznapok a Vajdahunyad-várban
Az idén összesen 35 termék gyártója kap jogosultságot a Hagyományok – Ízek – Régiók, azaz a HÍR védjegy használatára, így 83-ra bővül a védjegyet viselő termékek száma. A hagyományos és különleges termékeket Budapesten a Vajdahunyad-várban augusztus 27-én és 28-án mutatták be. A HÍR gyűjtemény Magyarország hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékeit fogja össze. A védjegyet elnyert termékek jelentős része – a harmincötből tizenhat – az idén sütő- és édesipari, valamint cukrászati készítmény. Így például a debreceni mézeskalács, a ceglédi csíramálé, a kemencés borjúkötél vagy a rábaközi perec. A friss és a feldolgozott zöldség-gyümölcs kategóriában hat termék kap védjegyet, többek között a Fertőd vidéki sárgarépa és a hegykői petrezselyemgyökér. A tejtermékek közül pedig öt, így a Lajta, illetve az Ilmici csemegesajt is.
Hamburger 140 millióra
Tavaly 140 millió eurót költöttek el a romániai gyorséttermekben, a McDonald’sban, a KFC-ben és a Burger Kingben. Az összeg 3 millió euróval haladta meg a 2009-ben elköltött pénzmennyiséget. A Ziarul Financiar számításai szerint mindegyik gyorsétteremnek naponta 180 ezer vásárlója volt, ezek mindegyike átlagosan 2–3 euróért fogyasztott. A McDonald’s 63 településen van jelen, naponta átlag 140 ezer betérő vendége volt, akik két eurót költöttek egy étkezés alkalmával. A KFC-ben az ügyfelek több mint ötven százaléka inkább menüt vásárol, ezek ára egy személyre hét lejnél kezdődik, a csoportos menük ára pedig 30–40 lejt is elérheti. A Burger Kingben az egyszeri alkalommal elköltött pénzmennyiség tavaly 10–15 százalékkal csökkent 2009-hez képest, azonban az ügyfelek száma 20 százalékkal emelkedett. A három közül egyébként ez az egyetlen, amelynek enyhén visszaesett az árbevétele az előző évhez viszonyítva: 3 millió euróról 2,7 millióra.
Cikk megjelenési időpontja: 2011-08-31 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 41
szavazógép
2011-08-31: Világfigyelő - Farkas Réka:

Röviden

Vizsgálat a Négy Mancsnál
Vizsgálja Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos a Négy Mancs állatvédő alapítvány működését, mert a magyarországi sajtóban megjelent hírek szerint a szervezet támadást indított a magyar libamáj és a magyar libatenyésztők ellen, és elérte, hogy a szervezők kitiltsák a töméses hizlalásból származó hízott májat, azok késztermékeit és egyéb termékeket a Kölnben ősszel megrendezendő élelmiszer-ipari szakkiállításról és vásárról.
2011-09-01: Jegyzet - B. Kovács András:

Széttépett családok

Tanulni külföldre küldött gyermekek felvételi kudarcáról olvastam nemrég, s elgondolkodtam azon, hányan maradtak ott tanulmányaik elvégzése után.