Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kinek jó a népszavazás?

2007. október 31., szerda, Máról holnapra
Van-e értelme a Băsescu-féle népszavazásnak? — kérdezgethetjük ebben a nagy román összevisszaságban, s a választ is gyorsan megfogalmazhatjuk: nekünk az égadta világon semmi jót nem hoz, de valószínű, igazán pozitív hozadéka a többségi nemzet számára sem lesz.

Az a szlogen, melyet Traian Băsescu, valamint hűséges fegyverhordozói és szócsövei a Demokrata Pártból vagy Stolojan környezetéből oly előszeretettel hangoztatnak, miszerint ez a választási módszer — melynek alapja a győztes mindent visz — megújítja a súlyosan kompromittálódott politikai osztályt, félrevezető, álságos és hamis, s egyértelműen Traian Băsescu ama célját szolgálja, hogy elnöki pártjának, az Emil Boc vezette demokratáknak és a velük előbb-utóbb összeolvadó liberális-demokratáknak lehetőséget teremtsen a választások megnyerésére. De — és ez a nagyobbik baj — tizennyolc évvel a diktatúra megbuktatása után olyan kétpárti demokrácia kialakítását kényszerítené rá az országra, mely lehet, jól működik az Egyesült Államokban vagy Nagy-Britanniában, ahol évszázados demokratikus gyakorlat nyomán, a társadalmi igény szerves részeként alakult ki, de aligha ajánlatos Kelet-Európában, ahol több évtizedes diktatúrát követően képlékeny és bizonytalan a helyzet, s ahol, mint Románia esetében is, a politikai pártok nem doktrínák mentén, hanem érdekcsoportok, baráti társaságok körül szerveződtek. S nem mellékes az sem, hogy bizonyára több millió állampolgár számára frusztrációt okozna, ha parlamenti képviselet nélkül maradna. Ráadásul akárhonnan nézzük Băsescu legújabb álmát, s ha azt kivetítjük az ország jelenlegi politikai palettájára, kiderül, az két baloldali párt győzelmét hozná: a Szociáldemokrata Pártét és a demokratákét, illetve Theodor Stolojan művi úton összehozott kis alakulatáét, s valamennyinek szülőanyja Iliescu egykori Nemzeti Megmentési Frontja. Egyik több-kevesebb sikerrel az európai szociáldemokrácia emlőjére tapadt rá, a másik kettő nagyon laza és bizonytalan jobboldali ideológiával, kicsit megfiatalítva menetel ugyan, de miközben jobbra jelez, szemmel láthatóan balra tart.

A népszavazás kiírásával Traian Băsescu jó szokása szerint ismét zavaros helyzetet teremtett. Oka van támadni a kormányt és annak választási rendszerét, ámítani az embereket, hogy csakis ő és demokratái a megújulás igazi hívei. És ami a legbajosabb: sikerült súlytalanná tennie az európai parlamenti választásokat.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2171
szavazógép
2007-10-30: Közélet - x:

Díjazták Kovács Gézát

Alkotói díjjal jutalmazták Kovács Géza sepsiszentgyörgyi szobrász Trón című kisplasztikáját az Ajka Tárlat 2007 című képzőművészeti kiállításon múlt hét végén a magyarországi Ajkán. (sz.)
2007-10-31: Közélet - x:

Reformáció — áldás és jövendő

Minden igaz reformációnak ez a hozadéka: áldás és jövendő. A reformátorok lelkében ugyanaz, a Szentírásból felismert igazság szólalt meg: ha áldásra várunk, vissza kell térnünk életünk forrásához, Istenhez.