Uzoniak Tolna városában

2007. november 1., csütörtök, Faluvilág

A magyarországi Tolna város meghívottjaként négynapos rendezvényen képviselte Erdélyt és a községet dr. Ráduly István polgármester, Kőmives István önkormányzati munkatárs, Kányádi Áron és Vargha László vállalkozó.

Uzon község két éve kötött testvértelepülési szerződést Tolnával. Tolna németországi partnertelepülésének, Stutensee városának főpolgármestere, Klaus Demal, az uzoni polgármester és dr. Sümegi Zoltán tolnai polgármester vendégelőadóként vett részt az EU támogatási rendszeréről szóló konferencián. Tolna önkormányzata brüsszeli pályázat nyerteseként hívta össze ezt az általános érdeklődésre számot tartó hármas találkozót, melynek célja e három település együttműködésének kidolgozása, a társadalmi-gazdasági kapcsolatoknak az EU támogatási rendszerébe való beillesztése. Ünnepi testületi ülésre került sor a városházán, ahol tiszteletét tette dr. Puskás Imre, a Tolna megyei és Michael Harrig Bautzen járási közgyűlési elnök is.

Dr. Ráduly István arról szólt, miként alkalmazható megyénkben ez a számunkra még új támogatási rendszer, előadása közben a német vendégek többször is elcsodálkoztak a romániai viszonyokon.

Richard Slimm, a tolnai kapcsolat kezdeményezője és dr. Ráduly István bronz emlékérmet kapott a testvérkapcsolatok ápolásáért. Uzon önkormányzatának érdeke a Tolna német testvértelepülésével való közvetlen kapcsolat megteremtése, a stutenseeiek meg is hívták az uzoniakat Németországba, és bejelentették, 2008-ban szeretnének Uzonba látogatni, hogy ismerkedjenek a vidékkel. A német város gépi felszereléssel segítette Tolnát háztáji hulladékgyűjtéssel kapcsolatos gondjai megoldásában. Ki merné tagadni, hogy a Feketeügy melletti nagyközségnek is szüksége lenne hasonló segítségre?

A Tolnai Népújság A székely bácsi és annak három fia példázata címmel közölt tudósítást a hármas találkozóról, az uzoni polgármester szavait idézve, ki azt a történetet mesélte el, melyben a székely bácsi és három fia külön-külön nem, ám együtt le tudta küzdeni a nehézségeket.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1219
szavazógép
2007-11-01: Faluvilág - B. Kovács András:

Az erdőügy nem sikertörténet (Az ankét pár további tanulságáról)

A kérdésre, hogy végül is megnyugtató irányban alakulnak-e a dolgok a megye erdőgazdálkodásában, bajosan lehet derűlátó választ adni. Miként a minap lezárult ankétból is látható, a történet távol attól, hogy biztos sikerrel kecsegtetne.
2007-11-01: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Emlékkopja Köpec néptanítójának

Ünnepélyes keretek között állított faragott emléket néhai Nagy István (1914—1992) tanítónak a köpeci faluközösség, az egykori tanítványok serege.