Újabb feszültség BarótonGondban Erdővidék Múzeuma

2011. szeptember 29., csütörtök, Közélet

Demeter László, a Székely Nemzeti Múzeum baróti részlegének vezetője meghúzta a vészharangot: súlyos helyzetbe került Erdővidék Múzeuma, mivel Barót polgármestere nem hajlandó folyósítani a városi tanács által előirányzott fenntartási költségeket.

Nagy Istvánnak nem tetszik, hogy De­meter megyei tanácstagként "Barót ellen szavazott", s hangoztatja, az önkormányzatnak kifizetetlen számlái vannak, számára a múzeum nem jelent prioritást.
2002. október 15-én írták alá az Erdővidék Múzeumát lét­rehozó szerződést a Gaál Mó­zes Közművelődési Egyesület, a Székely Nemzeti Múzeum és Barót önkormányzatának vezetői. A város az intézmény fenntartási költségeit vállalta. Deme­ter László elmondta, a helyi tanács az idei esztendőre 20 000 lejt hagyott jóvá a költségvetésben, eddig ennek negyedét kapták meg. Halmo­zód­nak adósságaik, s rákérdezett az elöljáróra, mikor esedékes a maradék folyósítása. "A polgármester azt mondta, hogy sem­miképp ne számítsak több pénzre idén se, jövőben se, hisz amellett, hogy nincs pénz, politikai szempontból sem tartja megfelelőnek a hozzáállásomat" – fogalmaz a muzeológus.
Megkeresésünkre Nagy István elmondta, épp aznap találkozott Demeterrel, amikor a megyei tanácsban a pályázati önrészekhez szükséges támogatást osztották el, s Barótnak jóval kevesebb összeget szántak, mint bármelyik községnek. Ekkor kérdezett rá az átutalás esedékességére a muzeológus, aki egyébként RMDSZ-es megyei tanácstag. Az MPP-s polgármester elmesélte, úgy érezte, joga van megkérdezni Demetertől mint a megyei tanács egyetlen baróti tagjától: miért szavazott a városa ellen. Lapunknak kifejtette, az önkormányzatnak 600 000 lej értékben kell számlákat kiegyenlítenie. Ebből 500 000 lej pályázati önrész akkor, amikor egyesek azt hangoztatják, hogy nincsenek pályázatai. Ha ilyen helyzetben polgármesterként azon gondolkodna, emellett hogyan finanszírozza a megyei tanács ba­róti múzeumát, azt jelentené, hogy valami gond van ővele, fogalmazott. Felelevenítette, hogy az egyesület vásárolta az ingatlant, de a múzeumot a városháza építette fel az ő polgármestersége idején. Az intézményt támogatta, míg tehette. Eddig száz százalékban folyósította az összegeket, akkor is, amikor az adók és egyéb bevételek nem gyűltek be ilyen mértékben. Ebben az évben, de még jövőben sem látja ezt kivitelezhetőnek. Hozzátette, a téli tűzifát már átküldte a múzeumnak, mely különben a megyei tanács által fenntartott Székely Nemzeti Múzeum részlege, a munkatársak onnan kapják a fizetést. A polgármester megjegyezte, a múzeum még nem számolt el azzal az összeggel, amit idén kapott, s végezetül beszélgetésünk során sokadszor feltette a szónoki kérdést: Demeter miért szavazott a városa ellen?
Demeter László sajnálatosnak tartja, hogy a polgármester nem tudja szétválasztani az érdemi munkát a politikától, és ellenséget lát ott is, ahol valójában nincs. Hangsúlyozta, Er­dővidék Múzeuma évente több tíz rendezvényt szervez, több ezer ember fordul meg az intézményben. Igyekeztek a múzeum támogatására fordított pénzt a leghatékonyabban felhasználni Barót és Erdővidék közösségének javára és hírnevének öregbítésére, ugyanakkor felhívást tett közzé a múzeum támogatására. "Bízom benne, hogy van Erdővidéken és Erdővidéken kívül is kétszáz ember, aki idén egyszeri alkalommal tud áldozni 50 lejt azért, hogy ne kelljen a múzeum kapuit bezárni. Természetesen kisebb és nagyobb összegeket egyaránt elfogadunk" – áll felhívásában.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1506
szavazógép
2011-09-29: Közélet - Farkas Réka:

Magyarnak lenni jó (Kezdődik az EMNT népszámlálási kampánya)

Kétnapos ifjúsági konferenciával indítja háromszéki, népszámlálást népszerűsítő kampányát az EMNT. A következő három hétben minél több családhoz szeretnének eljutni, tudatosítani kívánják számos, térségünkben élő magyarban, vállalják bátran nemzetiségünket az október 20–30. között zajló országos összeírás során. Jelszavuk: Magyarnak lenni jó!
2011-09-29: Közélet - Hecser László:

Szigorú büntetés a törvénytelenkedőknek (Bekeményít a bardoci polgármester)

Balázsi Dénes polgármester figyelmeztette azokat a bardoci gaz­dákat, akiknek nincs a tulajdonukban föld, illetve nem bérelnek kaszálót, legelőt, hogy elkobozzák a lovukat, szekerüket, ha ter­ménylopáson, törvénytelen legeltetésen érik őket, vagy nem tudnak számot adni a szállított fáról.