A borvíz útjaFelavatták az oltszemi kezelőközpontot

2011. október 10., hétfő, Közélet

Elsőnek készült el az a kezelőközpont, amely az Olt bal oldali lankájában, az Oltfej egyik gyógyvizekben gazdag övezetében fekszik. A pénteki avatóünnepségen Fodor István, Bodok község polgármestere köszöntötte a jelenlevőket, kérte az oltszemieket, hogy legyenek őrzői, védelmezői ennek a rendezett környezetű gyógykezelőhelynek, s mert a majd kezelésre érkezők szállást is keresnek, törekedjenek arra a helybeliek, hogy alkalmas körülményeket tudjanak teremteni a pénzt hozó gyógyturizmus számára.

"Válságban is lehet gyarapodni, lehet pénzt szerezni, ha van jó elképzelés és bátor helyi vállalkozó, aki azt megvalósítsa. Gondoskodni fogunk arról, hogy szakorvosi irányítás és javallatok alapján működhessen ez az egység, ha lehet, egységes módon (a gyógytényezők típusától függően) a hamarosan elkészülő többi kezelőközpontok is" – mondta megnyitóbeszédében Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.
Az elnök elképzelhetőnek tartotta azt is, hogy a kezelőközpont mellé majd gyógyszállót is létesítsen az önkormányzat vagy bárki más. A kezelőközpont értéke 815 000 euró volt, s a 288 000 euróra rúgó önrészből 83 676 eurót Bodok község biztosított. Az avatóünnepségből valóságos népünnepély kerekedett, étek és itóka a legjobból, a muzsikát a mikóújfalusi fúvószenekar biztosította.
A fürdőkádak (szám szerint négy), valamint az épület belsejében működő borvizes medence táplálásához szükséges szénsavas ásványvizet egy automatizált működésű mini-búvárszivattyú biztosítja a közeli Bagoly-forrásból. A meleg borvizes medence mellett meleg édesvízzel működő fürdőmedence is van. Meleg idényben száraz mofettában is ki lehet egészíteni a kezelést, amelybe a gázt a közelben feltörő szénsavas fortyogóból, az egykori oltszemi lábáztatóból vezették át. A tervezők az ásványvizes ivókúráról sem feledkeztek meg, mert az épületben egy külön erre a célra megépített borvizes pultnál erre is alkalom adódik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1505
szavazógép
2011-10-10: Közélet - Szekeres Attila:

Lehullt az első hó

A nyárias idő hirtelen téliesre váltott. Az idén igen hosszúra nyúlt vén­asszonyok nyara végén, pénteken még gyönyörű időnk volt. Szombat reggel is sütött a nap, aztán beborult, az idő lehűlt, esett az eső. Tegnap hajnalra már hó is hullt, néhol meg is maradt, például a Bodza-vidéken. A meteorológusok télies időre számítanak, főleg a Bodza-vidéken. Ma a leghidegebbet, mínusz 6 fokot a Lakócára jósolják, de reggelre a teljes megye területén fagypont alá süllyed a hőmérséklet, viszont délre felenged. A legenyhébb idő Ba­róton várható.
2011-10-10: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Bűnös hallgatás

Jogosan emel szót a romániai igazságszolgáltatásban a nemzetiségi ügyekben alkalmazott kettős mérce ellen Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, noha az újabb zászlóbotrány kétségkívül olyan hálás téma, amelyet választási célokra remekül ki lehet aknázni – kitetszik ez a baróti polgármesterre való utalásból is –, annál is inkább, mert kormányzati szerepvállalása miatt az RMDSZ fölöttébb visszafogott a magyar ügyekben.