Hiányzó magyar helységnévtáblák Felvidéken

2011. október 26., szerda, Világfigyelő

A Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom szerint legalább 34 olyan település van az országban, ahol a törvény értelmében magyar helységnévtáblának is lennie kellene, mégis hiányzik. A mozgalom ezért nyílt levélben felszólította a szlovákiai közútkezelő vállalatot, pótolja ezeket a táblákat, s cselekedjék olyan gyorsan, ahogy ezt korábban a kétnyelvű útjelző tábla esetében tette.

Mint ismeretes, a Kétnyelvű Dél-Szlovákia civil mozgalom két héttel ezelőtt Dunaszerdahely közelében felállította az ország első, szlovák és magyar megnevezéseket is tartalmazó útjelző tábláját, amelyet a közútkezelő vállalat azonban nem egészen két munkanap elteltével eltávolított. A mozgalom a múlt héten felhívást intézett szimpatizánsaihoz, amelynek következtében csaknem tucatnyi bejelentést kaptak a hiányzó magyar helységnévtáblákról. Ezzel kiegészítették saját adatbázisukat, s így 34 települést tartalmazó jegyzéket készítettek. "...levélben fordultunk a közútkezelő vállalat pozsonyi igazgatóságához, amelyben tételesen felsoroltuk azt a 34 települést és 76 helyszínt, ahol 2011. október 23-án a magyar helységnévtábla törvényt sértő módon hiányzott. Levelünkben a táblák mihamarabbi pótlására, a múlt héten tapasztalt eljárási gyorsaságra szólítottuk fel a közútkezelő vállalatot" – olvasható a Kétnyelvű Dél-Szlovákia közleményében.
"Az úgynevezett Táblatörvény értelmében (191/1994) Dél-Szlovákia bizonyos településein a szlovák felirat alatt kötelező lenne feltüntetni a köz­ségek nevét magyarul is, ám ezek a kék színű táblák sok helyütt évek óta hiányoznak. Szeretnénk felhívni a Szlovák Közútkezelő Vállalat figyelmét, hogy a magyar helységnévtáblák kihelyezésének elmaradásával mulasztásos törvénysértést követ el. Felszólítjuk a Szlovák Közútkezelő Vállalatot, hogy ugyanolyan iramban cselekedjék a lentebb részletesen felsorolt hiányzó helységnévtáblák pótlásában, mint amelyet az első kétnyelvű irányjelző tábla eltávolításakor tapasztalhattunk. Ellenkező esetben joggal feltételezhető, hogy a törvények betartását kétféle mércével mérik" – hangsúlyozza a felvidéki civil szervezet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1780
szavazógép
2011-10-26: Közélet - :

Átépül a kisstadion

Legvalószínűbb, hogy a Multitrans közszállítási vállalat és a volt bölcsőde, jelenlegi vérközpont közötti üres térre költöztetik át az elmúlt években a Szemerja negyedi kisstadionban felállított korcsolyapályát, itt ugyanis még idén elkezdik az építkezést – közölte Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.
2011-10-26: Világfigyelő - :

Németh Zsolt: Szerbiának megoldást kell találnia a restitúciót ért bírálatokra

Nagyra értékelem a délvidéki magyarokat, akik az elmúlt évszázad elején, közepén és végén egyaránt szembesültek egy brutális balkáni véres világgal, s ebben a helyzetben is megőrizték önbecsülésüket, emberi méltóságukat, magyarságuk melletti elkötelezettségüket, demokratikus gondolkodásukat – mondta Németh Zsolt külügyi államtitkár az újvidéki Magyar Szóban megjelent interjújában.