A délvidéki vérengzések áldozataira emlékeztek

2011. november 1., kedd, Világfigyelő

Koszorúzásokkal és beszédekkel emlékeztek meg vasárnap a délvidéki Csúrogon és Újvidéken az 1944–45-ös mészárlás ártatlan áldozatairól.

Csúro­gon, a település határában, a sintérgödörnél gyűlt össze az emlékezők több száz fős tömege, azon a helyen, ahol 1944 őszén a környékről összegyűjtött több ezer magyar férfit lemészárolták a szerb partizánok. Varga László, a Vajdasági Magyar Szövetség szerbiai parlamenti képviselője elmondta: parlamenti eljárásba került a rehabilitálási törvény tervezete, és mindazoknak, akiket a kollektív bűnösség elve alapján ítéltek el vagy ítélet nélkül végeztek ki – a csúrogi áldozatok közéjük tartoznak –, a törvény erejénél fogva jár a rehabilitálás. Korsós Tamás, Magyarország szabadkai főkonzulja kijelentette: a halottak napján hajt fejet a 67 évvel ezelőtt elkezdődött atrocitássorozat legalább 3000 környékbeli áldozata előtt, akiknek annyi volt a bűnük, hogy magyarnak születtek. Ha a szerb törvényekben benne marad a magyarokat érintő kollektív bűnösségi elv, Budapest még Szerbia tagjelölti státusát sem fogja támogatni – tette hozzá. Újvidéken a katonai temetőben tartottak megemlékezést. Pásztor István, a VMSZ elnöke ígéretet tett arra, hogy a VMSZ csak olyan törvényre fog szavazni, amely végérvényesen letörli a vajdasági magyarság homlokáról a bélyeget, amelyet rásütöttek. Matuska Márton közíró elmondta, hogy az 1944–45-ös megtorlás áldozatainak emléktornyot emelnek, amelyet a nemrég elhunyt Makovecz Imre tervezett.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1780
szavazógép
2011-11-01: Közélet - :

Építészeti kiállítás

Identitáskeresés – két évtized Hargita megye építészetében címmel nyílt meg csütörtök este a kézdivásárhelyi Vigadó emeleti kistermében az a fotókiállítás, melyet Hargita megyében gyakorló és leendő építészek munkáiból válogattak.
2011-11-01: Világfigyelő - :

UNESCO-tag a Palesztin Hatóság

Teljes jogú tagjai közé választotta a Palesztin Hatóságot tegnap Párizsban az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO. A 194 tagállamból a jelen lévők közül 107 képviselő szavazott igennel, 14-en nemmel, 52-en pedig tartózkodtak.