Beföldi hírek

2007. június 12., kedd, Közélet
Vádaskodás

Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök a parlamentben elmondta, elszomorította és ugyanakkor szégyenérzetet váltott ki belőle az egyszerű bizalmatlansági indítvány benyújtásának indoklása egy olyan politikai válságban, amelyet egy ,,magát Isten küldöttjének képzelő személy" okozott, és aki diktatúrát akar bevezetni Romániában.

Tăriceanu rámutatott, Traian Băsescu elnök az állami intézmények egyensúlyát megingatta, és romboló erővé változtatta az államelnöki hivatalt. A kormányfő rámutatott, a parlamentnek a felelősség és a demagógia, az eredmények és a populizmus között kell választania. * Emil Boc, a Demokrata Párt elnöke szerint az NLP vezetői, Călin Popescu Tăriceanu kormányfővel az élen, ,,elfogadhatatlan szintre" süllyesztették a politikai diskurzust, mely méltatlan egy európai uniós tagországhoz és egy több mint 130 éves múltra visszatekintő liberális párthoz.

Európai értékelésre várva

Az SZDP annak függvényében nyújtja be bizalmatlansági indítványát, hogy június végén az Európai Bizottság milyen módon értékeli a kormány tevékenységét. Mircea Geoană elnök szerint ez a dokumentum lesz a kabinet döntő tesztje. Ugyanakkor a pártelnök utalt arra, hogy a második Tăriceanu-kormány sorsa a belpolitikai csatározások függvénye is. Geoană szerint Tăriceanut épp az államfő tartja meg funkciójában azzal, hogy a Cotroceni-palotában folytatott egyeztetésen túl merev volt, és így megakadályozta egy életképes kormányzati felállás kidolgozását.

Ki kivel tárgyalt?

Teodor Meleşcanu NLP-alelnök a liberálisok Országos Politikai Bürójának ülése után kijelentette, az SZDP-vezetők arról tájékoztatták, hogy a DP tárgyalt velük, és ,,különféle előnyöket" ajánlott fel nekik a politikai támogatás fejében, de nem járt sikerrel. Meleşcanut Emil Boc DP-elnök azon kijelentése kapcsán kérdezték, amely szerint a liberálisok és szociáldemokraták között együttműködési megállapodás született volna. ,,Nem volt és nem is lesz ilyenfajta megegyezésünk" ― mondta még a liberális alelnök, megemlítve, hogy a szociáldemokrata vezetők tájékoztatták az SZDP és a DP között lefolyt tárgyalásokról. Emil Boc egy nappal korábban felkérte az SZDP-t és az NLP-t, hozzák nyilvánosságra a kormányprotokollumot, és az SZDP nyíltan vállalja a második Tăriceanu-kabinet támogatását. Mivel az SZDP bejelentette, hogy nem támogatja a DP indítványát, és a saját egyszerű bizalmatlansági indítvány benyújtásáról is lemondott ― nyilatkozta Boc ―, a demokraták indítványa elérte legfontosabb célját: hivatalossá vált az NLP és az SZDP közötti politikai kapcsolat.

Jogsérelemlajstrom

Az EBESZ égisze alatt múlt hét végén szervezett bukaresti diszkriminációellenes konferencián elhangzott államfői véleményre reagálva a Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága (SZNT ÁB) közleményben tiltakozott. A testület szerint Traian Băsescu állításával ellentétben, miszerint a kisebbségi jogok védelmét Romániában példaértékűen megoldották, az országban ,,nem csupán a múltban, de napjainkban is folyamatosan és súlyosan megsértik a kisebbségi jogokat". Ugyanakkor ,,a belső önrendelkezést igénylő és ebbéli akaratát népszavazáson is megerősítő székely nép autonómiatörekvését is sorozatosan elutasítja a mindenkori román hatalom" — áll a közleményben. Ennek bizonyításaként az SZNT ÁB jogsérelemlajstromot készít, és eljuttatja azt az EBESZ illetékeseihez, illetve a tagországok kormányaihoz és parlamentjeihez.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1854
szavazógép
2007-06-12: Belföld - x:

Hírsaláta

INTOLERANCIA. Botrányba fulladt idén is Bukarestben a homoszexuálisok és leszbikusok most harmadik alkalommal szervezett felvonulása. Újnáci, legionárius fiatalok és hithű ortodoxok szerveztek ellentüntetést, s bár hatalmas rendőri erő biztosította a melegfelvonulást, a botrány és a letartóztatások mégsem maradtak el. Az egyház, némely politikai pártok (pl. a Becalié) által feltüzelt emberek hallani sem akarnak a másság elfogadásáról. (RTV)
2007-06-12: Világfigyelő - Bogdán László:

Magyar tükör

Mélyponton a szocialista párt és értelemszerűen a megszorítások eredményeképpen a kormány népszerűsége.