Mi, hol, mikor

2007. november 7., szerda, Mi, hol, mikor?
Kortárs filmnapok

Sepsiszentgyörgyön a volt Művész mozi termében ma 18 órá­tól rövidfilmek a Duna Műhelyből: Szél, Eső után, Kyrie, A disznó útja (DVD), 18.30-tól Mészáros Péter: Kythéra (2006, magyar játékfilm), 20 órától közönségtalálkozó és beszélgetés a látott filmekről Durst György producerrel és Mészáros Péter filmrendezővel, 21 órától Szemző Tibor: Az élet vendége ― Csoma legendárium (2006, magyar játékfilm).

Az élet vendége — Csoma-legendárium rendezője Szemző Tibor, forgatókönyv: Sári László, operatőr: Szaladják „Taikyo" István, animáció: Kolozsvári Bálint, Papp Károly Kása, Roskó Gábor, zene: Joseph Haydn, Muhammad Rafi, Szemző Tibor, szereplők: Susannah York, Törőcsik Mari. A film finom hangzásokkal és vonzó képekkel igyekszik kifejezni Csoma érzéki élményeit róla szőtt népszerű legendák, humorosan illusztrált, színes animációs betétekkel. A Himalája kolostorairól és az indiai felvételek szuper 8-asra készültek. A színek rendkívül visszafogottak, alig érzékelhetőek, míg a beszélt szövegek, akárcsak a film hanganyaga a zenei kifejezés eszközeiként rendkívül vonzó és elmélkedő atmoszférát teremtenek (bővebben: www.csomafilm.hu). Díjak 2006-ban: Budapest, Magyar Filmszemle: rendezői látványdíj: Szemző Tibor, Arany Mikrofon: Zányi Tamás; Locarno, Nemzetközi Filmfesztivál, Kritikusok Hete: Elismerő oklevél.

Irodalmi est

A Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termé-ben pénteken 18 órától kortárs magyar írókkal, költőkkel találkozhatnak az olvasók. Az irodalmi est meghívottja: Tarján Tamás irodalomtörténész, Dragomán György és Závada Pál író, Szabó T. Anna és Várady Szabolcs költő.

Zene

A sepsiszentgyörgyi színház kamaratermében november 12-én, hétfőn 9.30 és 11.30 órától Szalóki Ági, a fiatal népdalénekes-generáció egyik legtehetségesebb képviselője gyermekeknek bemutatja Cipity Lőrinc című műsorát.

Színház

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház társulatának mára beharangozott, Csizmás kandúr-előadásai objektív okok miatt elmaradnak. Az előadást később közlendő időpontban tartják meg.

Barótiak tragédiája

Baróti illetőségű volt az az öttagú család, amely vasárnap délután negyed négy körül autóbalesetben az E60-as út Szásznádas és Hétúr közötti szakaszán életét vesztette — írja a Krónika. A Dávid család tagjai Magyarországon dolgoztak és tanultak, oda igyekeztek vissza itthonról, amikor a tragédia bekövetkezett. A rendőrség vizsgálatai szerint a Mitsubishi Lancer túl nagy sebességgel haladt, átsodródott a másik sávba, ahol kamionnak ütközött.

Közlekedés

Újabb súlyos baleset történt hétfőn a megyében: 15.40 órakor Kézdivásárhelyen a Petőfi Sándor utcában L. Zsuzsa (21) helybeli lakos gépkocsijával figyelmetlenül tolatott hátra, és elütött egy szabályosan közlekedő kerékpárost. Az 54 éves férfi nyílt lábtörést szenvedett. A baleset kö­rülményeit vizsgálják.

Kék fény

Lopások. Szombaton délután telefonált a rendőrségre egy szotyori gazda, hogy két személy megdézsmálta a káposztás földjét, és az ellopott terményt szekérrel Uzon felé vitték. Autós járőr indult a megadott irányba, és hamarosan utolérte a D. István (50) uzoni lakos hajtotta szekeret, amelyen feleségével, D. Máriá­val (49) 72 kiló káposztát és 5,5 kilónyi céklát szállított. Bevallották a rendőröknek, hogy Szotyor és Uzon közötti parcellán rakták meg szekerüket. A 120 lejnyi terményt visszaadták a tulajdonosnak, és eljárást indítottak.

(Rendőrségi tájékoztató)

Kosárlabda

Az elmúlt hét végén az országos ifjúsági kosárlabda-bajnokság újabb két fordulóját tartották meg. A KSE ifi II-es és III-as csapatai Szászrégenben vendégszerepeltek. Az eredmények: ifi II.: Szászrégeni ISK—KSE 56—21 és 47—21; ifi III.: Szászrégeni ISK—KSE 67—25 (18—7, 14—5, 24—2, 11—11) és 47—25 (14—4, 14—4, 5—10, 14—7).

Schmitt Pál gratulált Talmácsi Gábornak

Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke levélben gratulált Talmácsi Gábornak: vasárnap a gyorsaságimotoros-világbajnokság idényzáró Valenciai Nagydíján a 125 cm3-esek között szereplő magyar motoros elhódította a világbajnoki címet. ,,A MOB nevében — mint annak elnöke — szeretettel köszöntelek, és szívből gratulálok világbajnokságod alkalmából. Hasonlóan az olimpiai bajnoksághoz, a Te nagyszerű teljesítményed is örömet és büszkeséget okozott 15 millió magyar embernek!" — írta Schmitt Pál. ,,Szívből remélem, hogy a pekingi olimpiai játékokra készülő magyar sportolók erőt merítenek a Te fantasztikus teljesítményedből, küzdőszellemedből, elszántságodból, önbizalmadból, sportszerűségedből és hitedből. Ahogy mondani szokták — vasárnap délelőtt ott, Valenciában és az egész Kárpát-medencében —, jó volt magyarnak lenni! Köszönjük, Talma!" — fejeződik be a levél. A Bancaja Aspar csapat pilótája a sportág első magyar vb-győztese.

Bajnokok Ligája

Ma az E-, F-, G- és H-csoport negyedik fordulójával folytatódik a labdarúgó Bajnokok Ligája. A 4. forduló: E-csoport: Olympique Lyon—VfB Stuttgart, FC Barcelona—Glasgow Rangers. Az állás: 1. FC Barcelona 7 pont (5—0), 2. Glasgow Rangers 7 (5—1), 3. Olympique Lyon 3, 4. VfB Stuttgart 0. F-csoport: Sporting Lisboa—AS Roma, Manchester United—Dinamo Kijev. Az állás: 1. Manchester United 9 pont, 2. AS Roma 6, 3. Sporting Lisboa 3, 4. Dinamo Kijev 0. G-csoport: Internazionale—CSZKA Moszkva, Fenerbahce—PSV Eindhoven. Az állás: 1. Internazionale 6 pont, 2. Fenerbahce 5, 3. PSV Eindhoven 4, 4. CSZKA Moszkva 1. H-csoport: Steaua—FC Sevilla (Pro TV, 21.45 óra), Slavia Praha—Arsenal. Az állás: 1. Arsenal 9, 2. FC Sevilla 6, 3. Slavia Praha 3, 4. Steaua 0.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2295
szavazógép
2007-11-06: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Megújul az árkosi óvoda

Javítják, korszerűsítik az óvoda épületét. A tetőzet megújult, a szerkezetjavítás végéhez közeledik. Kicserélték a villanyhálózatot, a következő napokban kerül sor a nyílászárók cseréjére s ezzel párhuzamosan a központi fűtés beszerelésére.
2007-11-07: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szotyori
SZILÁGYI MÁTYÁS
életének 60. évében hirtelen elhunyt.
Temetése 2007. november 8-án 14 órakor lesz a családi háztól a szotyori katolikus temetőben.
Pihenése legyen csendes.
A gyászoló család
2504421